Potamitis Logo
  • 6

    Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση μίας μερίδας σαλάτας ημερησίως, αυξάνει τα επίπεδα βιταμινών και αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών.

  • 4
    Τα καρύδια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων στη φύση. Μια χούφτα καθαρισμένα καρύδια, εμπεριέχουν 2,5 γρ. ω-3 λιπαρών οξέων και αποδίδουν 185 θερμίδες.
  • 2
    Καλή Γεύση Χωρίς Αλάτι: Μαγειρέψτε τα όσπρια σας το κοτόπουλο, το κρέας ή το ψάρι με πολλά μπαχαρικά όπως σκόρδο, κρεμμύδι, curry, θυμάρι, ρίγανη ή ginger
  • 7

    Μη φοβάστε τα αυγά. Είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και άλλες σημαντικές θρεπτικές ουσίες. Τρώτε μέχρι και 3 αυγά την βδομάδα.

  • 3
    Το γάλα είναι η πρώτη και σημαντικότερη τροφή του ανθρώπινου οργανισμού, αφού συνδυάζει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος με μια σειρά από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
  • 5

    Τρώτε απεριόριστες ποσότητες λαχανικών και φρούτων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη , μην παραλείπετε όμως να τις συνδυάζετε με πρωτεΐνες.

  • 8

    Προτιμήστε τα «καλά» λίπη, όπως αυτά του ελαιόλαδου, των ξηρών καρπών και των λιπαρών ψαριών. Τα λίπη αυτά ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνουν τις φλεγμονές.

  • 1
    Νερό το αναντικατάστατο! Παρά τα όσα έχουν ειπωθεί εναντία στο νερό είναι σημαντικό να κρατάμε τον οργανισμό ενυδατωμένο. Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια ημερησίως – και ελάχιστο αλκοόλ
Alexia Logo

Potamitis Gastroenterology & Nutrition

Μην παραλείψετε κανένα γεύμα


Τρώτε πάντα πρόγευμα, επιλέξτε ένα ελαφρύ μεσημεριανό και διαλέξτε ένα οποιοδήποτε δείπνο


Ιταλικά: Επιλέξτε μακαρόνια με ψάρι (χωρίς βούτυρο) και μια κουταλιά παρμεζάνα ή μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας και λαχανικά και μια κουταλιά παρμεζάνα ή μακαρόνια σαλάτα με πράσινα λαχανικά.
Κινέζικα: Επιλέξτε είδη ατμού όπως κοτόπουλο με λαχανικά, πάπια και να συνοδεύονται με άσπρο ρύζι. Αποφύγετει γλυκές σάλτσες και τηγανητά.
Ιαπωνέζικα: Επιλέξτε sashimi ή sushi ή είδη που είναι μαγειρεμένα σε κρασί ή λεμόνι. Αποφύγετε τα τηγανητά.
Μεξικάνικα: Επιλέξτε steak στη σχάρα χωρίς σάλτσα, λαχανικά/κοτόπουλο/ψάρι με άσπρο ρύζι. Αποφύγετε τη sour cream, αβοκάντο και tortilla chips.
Μεζέδες: Αποφεύγεται τα ορεκτικά, φάτε αρκετή σαλάτα και επιλέξτε κρέας ψημένο στη σχάρα και αποφεύγετε τα τηγανητά, πατάτες ή μακαρόνια. Αποφεύγετε μπάμιες, φασολάκι ή πουργούρι. Μπορείτε να αποφύγετε το ψωμί ή να φάτε ένα μικρό κομμάτι.
Αραβικά: Επιλέξτε σαλάτες (tabouli) και φάτε άφοβα αραβικές σαλάτες. Μην πέσετε με τα μούτρα στα διάφαρα dips (χούμους, μελιτζανοσαλάτα). Δοκιμάστε 1 κουταλιά από το καθένα χωρίς να χρησιμοποιήσετε αραβική πίττα. Αποφύγετε τηγανητές πιτούλες και δοκιμάστε κρεατικά που έστω κι αν είναι μαριναρισμένα είναι συνήθως ψημένα στη σχάρα και έχουν ωραία πικάντικη γεύση.

Γενικά:


1. Κρατήστε τις μερίδες μικρές.
2. Διαλέξτε υγιεινά συνοδευτικά (σαλάτα, λαχανικά).
3. Προτιμήστε οτιδήποτε πράσινο.
4. Προτιμήστε λαχανικά, ψάρια και κρεατικά στη σχάρα.
5. Μην ντραπείτε να εξηγήσετε στο σερβιτόρο τι ακριβώς θέλετε.
6. Προσέξτε τι πίνετε και πόσο.