Potamitis Logo
  • 5

    Τρώτε απεριόριστες ποσότητες λαχανικών και φρούτων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη , μην παραλείπετε όμως να τις συνδυάζετε με πρωτεΐνες.

  • 2
    Καλή Γεύση Χωρίς Αλάτι: Μαγειρέψτε τα όσπρια σας το κοτόπουλο, το κρέας ή το ψάρι με πολλά μπαχαρικά όπως σκόρδο, κρεμμύδι, curry, θυμάρι, ρίγανη ή ginger
  • 3
    Το γάλα είναι η πρώτη και σημαντικότερη τροφή του ανθρώπινου οργανισμού, αφού συνδυάζει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος με μια σειρά από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
  • 6

    Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση μίας μερίδας σαλάτας ημερησίως, αυξάνει τα επίπεδα βιταμινών και αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών.

  • 8

    Προτιμήστε τα «καλά» λίπη, όπως αυτά του ελαιόλαδου, των ξηρών καρπών και των λιπαρών ψαριών. Τα λίπη αυτά ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνουν τις φλεγμονές.

  • 4
    Τα καρύδια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων στη φύση. Μια χούφτα καθαρισμένα καρύδια, εμπεριέχουν 2,5 γρ. ω-3 λιπαρών οξέων και αποδίδουν 185 θερμίδες.
  • 1
    Νερό το αναντικατάστατο! Παρά τα όσα έχουν ειπωθεί εναντία στο νερό είναι σημαντικό να κρατάμε τον οργανισμό ενυδατωμένο. Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια ημερησίως – και ελάχιστο αλκοόλ
  • 7

    Μη φοβάστε τα αυγά. Είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και άλλες σημαντικές θρεπτικές ουσίες. Τρώτε μέχρι και 3 αυγά την βδομάδα.

Alexia Logo

Potamitis Gastroenterology & Nutrition

 

  • Κορεσμένα λιπαρά: λίπος από κρεατικά, ολόπαχο γάλα και ολόπαχα γαλακτοκομικά όπως λάδια. Παραδείγματα: βοδινό, αρνί, βούτυρο, φρέσκα κρέμα, τυριά.
  • Ακόρεστα λιπαρά: λίπος που είναι συνήθως υγρό σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Μονοακόρεστα λιπαρά: λιπαρα που βρίσκονται σε φυτικά φαγητά (ελαιόλαδο).
  • Πολυακόρεστα λιπαρά: λιπαρά που βρίσκονται σε φυτικά φαγητά (ελαιοτρόπιο, σιτάρι, soybean λάδι).

Τα κρεατικά, γαλακτοκομικά και μερικά ψάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Κρεατικά
Κοτόπουλο: στη σχάρα, αφαιρούμε τη πέτσα
Steak: βγάζουμε το ορατό λιπος, στη σχάρα
Ψάρι: στη σχάρα
Το ψάρι και το κοτόπουλο μαγειρεμένα στη σχάρα είναι δύο καλές επιλογές.

• Τρώτε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά (γιαούρτι διαίτης, άπαχο γάλα, τυρί διαίτης, παγωτό διαίτης)
• Αντικαταστήστε τα κορεσμένα λιπαρά με ακόρεστα λιπαρά. (ελαιόλαδο αντί φυστικέλαιο)

Μην ξεχνάτε ότι τα κρεατικά και ο κρόκος του αυγού περιέχουν επίσης χοληστερόλη όπως επίσης και μέτρια μαλάκια και οστρακοειδή.
Φυτικά φαγητά όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά δεν περιέχουν χοληστερόλη.
Προτιμήστε ψωμί ολικής αλέσεως, μακαρόνια, ρύζι, όσπρια, φρούτα και λαχανικά τα οποία μπορούν να βοηθήσουν να μειωθεί η χοληστερόλη.

Θυμήσου το λίπος έχει τις διπλάσιες ποσότητες από τους υδατάνθρακες (άμυλο) και την πρωτεΐνη.
1g Λίπους = 9 Kcal
1g CHO/pro = 4 Kcal