Potamitis Logo
  • 7

    Μη φοβάστε τα αυγά. Είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και άλλες σημαντικές θρεπτικές ουσίες. Τρώτε μέχρι και 3 αυγά την βδομάδα.

  • 8

    Προτιμήστε τα «καλά» λίπη, όπως αυτά του ελαιόλαδου, των ξηρών καρπών και των λιπαρών ψαριών. Τα λίπη αυτά ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνουν τις φλεγμονές.

  • 1
    Νερό το αναντικατάστατο! Παρά τα όσα έχουν ειπωθεί εναντία στο νερό είναι σημαντικό να κρατάμε τον οργανισμό ενυδατωμένο. Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια ημερησίως – και ελάχιστο αλκοόλ
  • 2
    Καλή Γεύση Χωρίς Αλάτι: Μαγειρέψτε τα όσπρια σας το κοτόπουλο, το κρέας ή το ψάρι με πολλά μπαχαρικά όπως σκόρδο, κρεμμύδι, curry, θυμάρι, ρίγανη ή ginger
  • 3
    Το γάλα είναι η πρώτη και σημαντικότερη τροφή του ανθρώπινου οργανισμού, αφού συνδυάζει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος με μια σειρά από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
  • 6

    Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση μίας μερίδας σαλάτας ημερησίως, αυξάνει τα επίπεδα βιταμινών και αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών.

  • 4
    Τα καρύδια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων στη φύση. Μια χούφτα καθαρισμένα καρύδια, εμπεριέχουν 2,5 γρ. ω-3 λιπαρών οξέων και αποδίδουν 185 θερμίδες.
  • 5

    Τρώτε απεριόριστες ποσότητες λαχανικών και φρούτων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη , μην παραλείπετε όμως να τις συνδυάζετε με πρωτεΐνες.

Alexia Logo

Potamitis Gastroenterology & Nutrition

 

  • Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα – μην περιμένετε περισσότερο από τέσσερις ώρες μεταξύ των γευμάτων.
  • Καταναλώνετε πολλά λαχανικά, όσπρια και φρούτα που αποτελούν πολυ καλές πηγές φυτικών ινών, βιταμινών, μεταλλικών στοιχίων και αντιοξειδωτικών. Τα τρόφιμα αυτα βοηθούν και στο να διατηρούνται τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος σε σταθερό επίπεδο.
  • Μην ξεχνάτε να περιλαμβάνετε μια καλή πηγή πρωτεϊνης σε κάθε γεύμα. Η πρωτείνη βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, των επιπέδων του σακχάρου, ενώ συγχρόνως χαρίζει αίσθηση κορεσμού.
  • Προτιμήστε τα «καλά» λίπη, όπως αυτά του ελαιόλαδου, των ξηρών καρπών και των λιπαρών ψαριών. Τα λίπη αυτά ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνουν τις φλεγμονές.
  • Αποφεύγετε τη συχνή κατανάλωση υδατανθράκων που αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, όπως αυτούς που περιέχονται στα μπισκότα, στο άσπρο ψωμί και στις πατάτες. Μειώστε σημαντικά τη ζάχαρη. Έτσι θα κρατήσετε σταθερό το σάκχαρο του αίματος.
  • Βάλτε ξίδι και λεμόνι στο φαγητό, καθώς αμφότερα κατεβάζουν τον γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ) των τροφών. Το οξύ καθυστερεί την κένωση του στομάχου και συνεπώς την απορρόφηση των υδατανθράκων από το λεπτό έντερο, διαδικασία που κατεβάζει τον ΓΔ, με αποτέλεσμα το σάκχαρο του αίματος να παραμένει σε σταθερό επίπεδο και να προκαλείται πιο παρατεταμένη αίσθηση κορεσμού.
  • Αποφύγετε να καταναλώνετε συχνά τροφές που συνδιάζουν υψηλό ΓΔ και λίπος, όπως πίτσες, τυρόπιτες και άλλες πίτες, σαντουιτς με τυρί.
  • Τρώτε απεριόριστες ποσότητες λαχανικών και φρούτων με χαμηλό ΓΔ, μην παραλείπετε όμως να τις συνδυάζετε με πρωτείνες. Αν, για παράδειγμα, τρώτε μήλο για απογευματινό, φροντίστε συγχρόνως να φάτε και λίγο γιαούρτι, άπαχο τυρί ή αμύγδαλα.
  • Ποτέ μην τρώτε ψωμί πριν από ένα γεύμα στο εστιατόριο. Διεγείρει έντονα την παραγωγή ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να φάτε περισσότερο απ’ όσο θέλετε και να αποθηκεύσετε λίπος. Στα εστιατόρια προφανώς γνωρίζουν πολύ καλά αυτό το μυστικό!
  • Προτιμήστε την πλήρη μαγιονέζα και όχι τη λάιτ, η οποία περιέχει υδατάνθρακες αντί για λίπος.
  • Πίνετε πολύ νερό – τουλάχιστον οκτώ ποτήρια ημηρεσίως – και ελάχιστο αλκοόλ. Δύο ποτήρια κρασί για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες ημηρεσίως μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο..