Potamitis Logo
  • 6

    Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση μίας μερίδας σαλάτας ημερησίως, αυξάνει τα επίπεδα βιταμινών και αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών.

  • 4
    Τα καρύδια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων στη φύση. Μια χούφτα καθαρισμένα καρύδια, εμπεριέχουν 2,5 γρ. ω-3 λιπαρών οξέων και αποδίδουν 185 θερμίδες.
  • 2
    Καλή Γεύση Χωρίς Αλάτι: Μαγειρέψτε τα όσπρια σας το κοτόπουλο, το κρέας ή το ψάρι με πολλά μπαχαρικά όπως σκόρδο, κρεμμύδι, curry, θυμάρι, ρίγανη ή ginger
  • 7

    Μη φοβάστε τα αυγά. Είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και άλλες σημαντικές θρεπτικές ουσίες. Τρώτε μέχρι και 3 αυγά την βδομάδα.

  • 3
    Το γάλα είναι η πρώτη και σημαντικότερη τροφή του ανθρώπινου οργανισμού, αφού συνδυάζει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος με μια σειρά από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
  • 5

    Τρώτε απεριόριστες ποσότητες λαχανικών και φρούτων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη , μην παραλείπετε όμως να τις συνδυάζετε με πρωτεΐνες.

  • 8

    Προτιμήστε τα «καλά» λίπη, όπως αυτά του ελαιόλαδου, των ξηρών καρπών και των λιπαρών ψαριών. Τα λίπη αυτά ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνουν τις φλεγμονές.

  • 1
    Νερό το αναντικατάστατο! Παρά τα όσα έχουν ειπωθεί εναντία στο νερό είναι σημαντικό να κρατάμε τον οργανισμό ενυδατωμένο. Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια ημερησίως – και ελάχιστο αλκοόλ
Alexia Logo

Potamitis Gastroenterology & Nutrition



Για να διατηρήσεις ένα υγιές ισορροπημένο βάρος εξαρτάται από

Πρωινό

Αρχίστε τη μέρα σας σωστά:

•    Διαλέξτε άπαχο ή χαμηλό σε λιπαρά γάλα αντί ολόπαχο γάλα
•    Χρησιμοποιήστε μικρό ποτήρι για το χυμό σας ή τα δημητριακά σας
•    Διαλέξτε ένα μπόλ με φρέσκα φρούτα για πρωινό
•    Μην βάζετε ζάχαρη ή ζαχαρίνη στο καφέ ή στο τσάι σας
•    Διαλέξτε γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά και θερμίδες
•    Χρησιμοποιήστε λίγο μέλι 1-2 φορές τη βδομάδα
•    Μην βάζετε καθόλου βούτυρο ή μαργαρίνη
•    Μοιραστείτε το πρωινό σας
•    Τα αυγά δεν χρειάζονται βούτυρο ή λαδι για ψηθούν
•    Δοκιμάστε γαλοπούλα/χαμ με λιγότερα λιπαρά
•    Βάλτε λαχανικά στην ομελέτα σας (κρεμμύδι, πιπεριές, σπανάχι)
•    Χρησιμοποιήστε μόνο ασπράδια για την ομελέτα.


Μεσημεριανό / Δείπνο

•    Συνοδέψτε το φαγητό σας με σαλάτα ( π.χ κοτόπουλο-σαλάτα, μπριζόλα-σαλάτα)
•    Ετοιμάστε τονοσαλάτα ή κοτοσαλάτα με ελαιόλαδο και πολλά λαχανικά
•    Φτιάξτε πίττα με λαχανικά και λιγότερο κρέας ή τυρί
•    Χρησιμοποιήστε τόνο σε νερό αντί σε λάδι
•    Φτιάξτε σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως
•    Χρησιμοοιήστε μικρές πίττες για σάντουιτς
•    Δοκιμάστε άπαχο cottage cheese
•    Δοκιμάστε σούπες από λαχανικά
•    Φτιάξτε μια ελληνική σαλάτα με λίγη φέτα και λίγο ελαιόλαδο
•    Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο στο ψωμί σας αντί μαργαρίνη ή βούτυρο
•    Βγάλτε το λίπος από το κρέας (μπριζόλα, κοτόπουλο, αρνί, βοδινό)
•    Ψήστε στο φούρνο, στη σχάρα κοτόπουλο και ψάρι αντί να το τηγανήσετε
•    Μειώστε την κατανάλωση κρέατος, χρησιμοποιήστε την παλάμη σας για γνώμενα
•    Φτιάξτε μακαρονάδα με λαχανικά (κολοκυθάκι, πιπεριές, μανιταράκια, κρεμμύδι)
•    Μειώστε την μερίδα του ρυζιού ή των μακαρονιών που τρώτε συνήθως στο μισό
•    Φτιάξτε λαχανικά στη σχάρα για κύριο γεύμα
•    Χρησιμοποιήστε 1 κουτ. λιγότερο βούτυρο ή λάδι απ’ ότι μέχρι τώρα