Potamitis Logo
  • 9

    IBS. Irritable bowel syndrome

  • 2
    Καλή Γεύση Χωρίς Αλάτι: Μαγειρέψτε τα όσπρια σας το κοτόπουλο, το κρέας ή το ψάρι με πολλά μπαχαρικά όπως σκόρδο, κρεμμύδι, curry, θυμάρι, ρίγανη ή ginger
Alexia Logo

Potamitis Gastroenterology & Nutrition

 

Χορτοφαγία!
Όλο και περισσότερα επιστημονικά άρθρα υποστηρίζουν την χορτοφαγία. Είναι πιθανόν μια κατ'εξοχήν χορτοφαγική διατροφή να συντείνει στη αύξηση της «καλής» χοληστερόλης και άρα την βελτίωση της υπερλιπιδαιμίας. Ακόμα μια χορτοφαγική διατροφή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές  ουσίες  που πολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.  Σκέφτηκα λοιπόν ότι ο Αύγουστος είναι ένας ιδανικός μήνας για χορτοφαγία μια και υπάρχουν τα λαχανικά σε αφθονία.

Ημέρα 1η
Πρόγευμα
2 Κρέπες με ντομάτα και μανιτάρια
Για τις κρέπες : 120 γρ αλεύρι, 300 μλ γάλα από σόγια, αλάτι, πιπέρι και 1 Κ ελαιόλαδο για το τηγάνισμα.  Σε ένα blender αναμειγνύετε όλα τα συστατικά και φτιάχνετε ένα χυλό.  Αφού ανοίξετε τις κρέπες τις βάζετε στο τηγάνι και αναποδογυρίζετε μια φορά. Στο τηγάνι ψήνετε ελαφρά με 1 Κ ελαιόλαδο τα μανιτάρια και τα μικρά ντοματίνια.  Σερβίρετε τις κρέπες αφού τοποθετήσετε από πάνω τα λαχανικά.
Σνακ: 2 σύκα
Μεσημεριανό
Σαλάτα: ρόκα + ντοματίνια + 1 φλ. πέννες ολικής + 1 Κ ελαιόλαδο + 1 Κ βαλσάμικο
Σνακ: 2 παπουτσόσυκα
Βραδινό:
Λαχανικά στη σχάρα (μελιτζάνα, κολοκυθάκι, κρεμμύδι, ντομάτα) + 1 Κ ελαιόλαδο + 1 μέτρια πίττα ολικής +  1 Κ μελιτζανοσαλάτα.
Σνακ: 1 σκούπ παγωτό

Ημέρα 2η
Πρόγευμα:
2-3 κομ καρπούζι + 1 φέτα αναρη ( 30 γρ)

Σνακ: 1-2 δαμάσκηνα
Μεσημεριανό:
8-10 Γεμιστούς ανθούς  με πουργούρι ( ελαιόλαδο, κρεμμύδι, ντομάτα, πλιγούρι, δυόσμο, αλάτι, πιπέρι), φέτα ελληνική (κατ’επιλογή).
Σνακ: 20 ρόγες
Βραδινό:
Σαλάτα: ντομάτα, αγγουράκι, φέτα, δυόσμο + 1 Κ ελαιόλαδο + 1 παξιμάδι ολικής άλεσης.
Σνακ: 1 φλ φρουτοσαλάτα

Ημέρα 3η
Πρόγευμα:
1 κομ ελιόπιτα + ντομάτα
Σνακ: 2 σύκα
Μεσημεριανό:
Πατατοσαλατα: 4-5 μικρές πατατούλες με φύλλο + φρέσκο κρεμμύδι,  1 Κ ελαιόλαδο + 1 Κ μουστάρδα ολικής άλεσης + λεμόνι
Σνακ: Κυπριακό μαχαλεπί με ροδόσταγμα και καστανή ζάχαρη ( 1 Κ ζάχαρη)
Βραδινό:
1 φλ καστανό ρύζι + 1 Κ πέστο + 1 Κ τυρί φιλαδέλφια.
Σνακ: 20 ρόγες σταφύλι

Ημέρα 4
Πρόγευμα:
¾ φλ δημητριακά ολικής + 2 Κ γιαούρτι + 1 δαμάσκηνο + 1 Κ σταφίδες
Σνακ: 1 φλ γάλα από σόγια με 1 Κ σοκολάτα (ρόφημα)
Μεσημεριανό:
1 φλ σαλάτα με φρέσκα φασόλια ( κρεμμύδι, ντομάτα, αγγουράκι) + 1 Κ ελαιόλαδο
Σνακ: 1 σκουπ παγωτό μαστίχα
Βραδινό:
Σαλάτα: ρόκα, κοκκινογούλι, 30γρ. τυρί μοτσαρέλα, 1 Κ λιναρόσπορους + 1 Κ ελαιόλαδο + 1 Κ μουστάρδα
Σνακ: 2-3 κομ καρπούζι

Ημέρα 5η
Πρόγευμα:
2 φέτες ψωμί σικάλεως + 2 φέτες χαλούμι + ντομάτα +  1 φρέσκο χυμό με ανάμεικτα φρούτα
Σνακ: 1  φλ φρέσκια λεμονάδα
Μεσημεριανό:
Black bean chilli—1/2 φλ ρύζι + ½ φλ φασόλια πίντο από κονσέρβα ( σκόρδο, κρεμμύδι, φασόλια πίντο, 1 κ κανέλα, 3 Κ ξύδι, 2 Κ καστανή ζάχαρη, 4-5 ντοματίνια, 1 Κ ελαιόλαδο)
Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζετε το κρεμμύδι, το σκόρδο  και τα ντοματίνια, προσθέτετε τη ζάχαρη,  το ξύδι, την κανέλα και τα φασόλια (αφού τα πλύνετε καλά)
Σερβίρετε τα φασόλια με ρύζι πασμάτι.

Σνακ: 2 Κ γιαούρτι + 1 κ μαρμέλαδα + 1  φιστίκια αιγίνης
Βραδινό:
Σαλάτα: ρόκα + 1 κομ μοτσαρέλα (30γρ) + ντομάτα + 1 Κ ελαιόλαδο + 1 Κ βαλσάμικο
Σνακ: 2 σύκα

Ημέρα 6η
Πρόγευμα:
200 γρ άπαχο γιαούρτι + 1 Κ βρώμη + 1 κ μαρμελάδα
Σνακ: 2 παπουτσόσυκα
Μεσημεριανό:
Σαλάτα: αρακά + αγγουράκι, μαϊντανό, κόλιανδρο, 1 Κ καστανή ζάχαρη, χυμό από ένα λεμόνι, λιβανέζικη πίττα, δυόσμο, 1 Κ ελαιόλαδο (ψήστε ελαφρά στο φούρνο την λιβανέζικη πίττα) + 1 Κ ελαιόλαδου
Σνακ: 20 ρόγες σταφύλι
Βραδινό:
1 φλ Noodles με λαχανικά (κραμπί, καρότο, φρέσκο κρεμμύδι, μανιτάρια, ιαπωνικά noodles, 2 Κ σόγια, 1 κ πιπέρι καγιέν, 1 Κ σισαμέλαιο, λίγο φρέσκο τζίντζερ τριμμένο)
Σνακ: 2-3 κομ καρπούζι

Ημέρα 7η
Πρόγευμα:
60 γρ ανάλατη αναρή + 1 κ κανέλα + 1 φέτα ψωμί ολικής
Σνακ: 20 ρόγες σταφύλι
Μεσημεριανό:
Σπιτική πίτσα με ντομάτα, ρόκα + 1 Κ ελαιόλαδο
Σνακ: 1 σκουπ παγωτό
Βραδινό:
Γλυκοπατάτες στο φούρνο + 1 Κ ελαιόλαδο με σαλάτα (κόλιανδρο, μαϊντανό, κρεμμύδι)
Σνακ: 2 σύκα