Potamitis Logo
  • 2
    Καλή Γεύση Χωρίς Αλάτι: Μαγειρέψτε τα όσπρια σας το κοτόπουλο, το κρέας ή το ψάρι με πολλά μπαχαρικά όπως σκόρδο, κρεμμύδι, curry, θυμάρι, ρίγανη ή ginger
  • 9

    IBS. Irritable bowel syndrome

Alexia Logo

Potamitis Gastroenterology & Nutrition

 

Ημέρα 1η
Πρόγευμα
2-3 Κ μούσλι + 200 ml άπαχο γάλα + 1 ακτινίδιο
Σνακ
10 καρύδια + 100 γρ άπαχο γιαούρτι


Μεσημεριανό
1 φλ φακή + σαλάτα
Σνακ
1 πορτοκάλι

Βραδινό
1 πέστροφα στον ατμό με τζίντζερ και φασολάκι
Βράζετε το φασολάκι για 5 λεπτά. Αλατίζετε την πέστροφα και από τις δυο μεριές και την τοποθετείτε σε ένα κεραμικό. Βάζετε το τριμμένο φρέσκο τζίντζερ από πάνω. Ψήνετε το ψάρι στον ατμό για 10-12 λεπτά. Σερβίρετε στο πιάτο αφού ψιλοκόψετε φρέσκο κρεμμυδάκι και 1 Κ σόγια sauce.
Γιατί? Το φρέσκο τζίντζερ (πιπερόριζα) εμπεριέχει αντιοξειδωτικά που δρουν ενάντια στη δημιουργία καρκίνου.
Σνακ
1 πορτοκάλι

Ημέρα 2η
Πρόγευμα
1 φέτα ολικής + 1 φέτα αναρή (30 γρ) + 1 κ μέλι
Σνακ
1 ακτινίδιο
Γιατι?
Είναι μια πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών, βοηθά στη διατήρηση υγεία του πεπτικού σας, στον έλεγχο και είναι καλό για τη δέσμευση και αφαίρεση των τοξινών από το παχύ έντερο, το οποίο είναι χρήσιμο για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ενεργεί επίσης για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα.

Μεσημεριανό
1 φλ ζυμαρικά ολικής + φρέσκια ντομάτα, βασιλικό + 1 Κ ελαιόλαδο
Σνακ
1-2 μπισκοτάκια

Βραδινό
Σαλάτα: ρόκα + μαρούλλι + 1 Κ ηλιόσποροι + 1 Κ σταφίδες + 1 Κ μέλι + 1 Κ βαλσάμικο ξύδι + 1 φέτα ολικής
Σνακ
1 φλ κακάο

Ημέρα 3η
Πρόγευμα
2 αυγά βραστά + αγγουράκι/ ντομάτα
Σνακ
2 παστά φρούτα

Μεσημεριανό
1 φλ λουβί + λάχανα + 1 Κ ελαιόλαδο
Σνακ
1-2 μπισκοτάκια καρδούλα


Βραδινό
1 κομ κοτόπουλο στη σχάρα + 2-3 Κ ρύζι καστανό + λαχανικά στη σχάρα + 1 Κ μουστάρδα
Σνακ
1 φρέσκο φρούτο

Ημέρα 4η
Πρόγευμα
1 φέτα ολικής +  1 φέτα τυράκι + 1 Κ μαρμέλαδα
Σνακ
1 ακτινίδιο

Μεσημεριανό
2-3 φιλετάκια χοιρινά + ½ φλ πατάτα πουρέ + σαλάτα  + 1 Κ ελαιόλαδο
Σνακ
3-4 καρύδια

Βραδινό
1 φλ ρύζι καστανό + διάφορα λαχανικά + 1 αυγό + 1 Κ σόγια
Σνακ
1 μπισκοτάκι καρδούλα + 1 φλ άπαχο γάλα

Ημέρα 5η
Πρόγευμα
125 γρ άπαχο γιαούρτι + 1 Κ μέλι +1 Κ σταφίδες
Σνακ
1 φρέσκο φρούτο

Μεσημεριανό
1 φλ πουργούρι + σαλάτα + 1 Κ ελαιόλαδο
Σνακ
1 μπισκοτάκι καρδούλα

Βραδινό
½ πίτα σουβλάκι κοτόπουλο
Σνακ
1 φρέσκο φρούτο

Ημέρα 6η
Πρόγευμα
1 μέτρια πίτα ολικής + 2 φέτες χαλλούμι + ντομάτα
Σνακ
1 φρέσκο φρούτο
Μεσημεριανό
Σαλάτα: 3-4 μικρές πατατούλες με φύλλο + 2 παντζάρια + σέλινα + μαρούλλι + 1 Κ ελαιόλαδο + λεμόνι
Σνακ
3-4 καρύδια

Βραδινό
1 πέστροφα στο φούρνο + σαλάτα + 1 Κ ελαιόλαδο
Σνακ
1 μπισκοτάκι καρδούλα

Ημέρα 7η
Πρόγευμα
1 ακτινίδιο + 1 πορτοκάλι
Σνακ
100 γρ άπαχο γιαούρτι

Μεσημεριανό
1 φλ κριθαράκι γιουβέτσι με μοσχάρι, ντομάτα + 1 Κ ελαιόλαδο
Σνακ
2 κομ μαύρη σοκολάτα

Βραδινό
Χόρτα βραστά + 1 Κ ελαιόλαδο + 1 φέτα ολικής
Σνακ
1 φρέσκο φρούτου

Στις 14 Φεβρουαρίου είναι η γιορτή των ερωτευμένων και επειδή ο έρωτας περνάει από το στομάχι... Μπορούμε να υποδεχτούμε τον καλό μας με ένα ρομαντικό γεύμα. Η πρόταση είναι γαριδομακαρονάδα, σαλάτα της επιλογής μας και για γλυκό, καρδιές με κόκκινα φρούτα.

Γαριδομακαρονάδα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 2 ΑΤΟΜΑ
1/2 κιλό γαρίδες καθαρισμένες
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
4 ψιλοκομμένες ντομάτες
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 κόκκινη πιπεριά-ψιλοκομμένη
1/3 της κούπας μαϊντανό
1 πακέτο μακαρόνια spaghetti

Εκτέλεση:
Σωτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει και ρίχνουμε την πιπεριά και τις ντομάτες μας. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε μισό φλιτζάνι νερό και τις γαρίδες. Προσθέτουμε το μαϊντανό και αλατοπίπερο. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για δεκαπέντε λεπτά και όταν δέσει η σάλτσα, το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Βράζουμε τα μακαρόνια και περιχύνουμε με τις γαρίδες . Σερβίρουμε με τη σαλάτα που προτιμούμε.


Καρδιές με Κόκκινα Φρούτα & Σαντιγί

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 2 ΑΤΟΜΑ

3 φλιτζάνια από φράουλες, βατόμουρα και κόκκινο σταφύλι
1 κουτί ζελέ φράουλα

Εκτέλεση:
Αγοράζουμε ατομικές φόρμες σε σχήμα καρδιάς που θα βρούμε στο εμπόριο. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα φρούτα. Τα στρώνουμε στις φόρμες και αφού ετοιμάσουμε το ζελέ, τα περιχύνουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει το ζελέ. Αφού παγώσουν, τα ξεφορμάρουμε, τα βάζουμε στα σερβίτσια μας