Potamitis Logo
  • 1
    Νερό το αναντικατάστατο! Παρά τα όσα έχουν ειπωθεί εναντία στο νερό είναι σημαντικό να κρατάμε τον οργανισμό ενυδατωμένο. Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια ημερησίως – και ελάχιστο αλκοόλ
  • 6

    Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση μίας μερίδας σαλάτας ημερησίως, αυξάνει τα επίπεδα βιταμινών και αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών.

  • 8

    Προτιμήστε τα «καλά» λίπη, όπως αυτά του ελαιόλαδου, των ξηρών καρπών και των λιπαρών ψαριών. Τα λίπη αυτά ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνουν τις φλεγμονές.

  • 4
    Τα καρύδια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων στη φύση. Μια χούφτα καθαρισμένα καρύδια, εμπεριέχουν 2,5 γρ. ω-3 λιπαρών οξέων και αποδίδουν 185 θερμίδες.
  • 5

    Τρώτε απεριόριστες ποσότητες λαχανικών και φρούτων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη , μην παραλείπετε όμως να τις συνδυάζετε με πρωτεΐνες.

  • 3
    Το γάλα είναι η πρώτη και σημαντικότερη τροφή του ανθρώπινου οργανισμού, αφού συνδυάζει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος με μια σειρά από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
  • 7

    Μη φοβάστε τα αυγά. Είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και άλλες σημαντικές θρεπτικές ουσίες. Τρώτε μέχρι και 3 αυγά την βδομάδα.

  • 2
    Καλή Γεύση Χωρίς Αλάτι: Μαγειρέψτε τα όσπρια σας το κοτόπουλο, το κρέας ή το ψάρι με πολλά μπαχαρικά όπως σκόρδο, κρεμμύδι, curry, θυμάρι, ρίγανη ή ginger
Alexia Logo

Potamitis Gastroenterology & Nutrition

FODMAP

Ομάδα Τροφίμων

 

 

Τρόφιμα που μπορείτε να φάτε

 

 

Τρόφιμα που πρέπει να περιορίσετε

Κρέατα,
Πουλερικά Ψάρια,
Αυγά

Βόειο κρέας, κοτόπουλο, κονσέρβες τόνου, αυγά, ψάρια, αρνιά, χοιρινό, οστρακοειδή, γαλοπούλα

 Κρέατα φτιαγμένα με φρούτα υψηλά σε FODMAP ή σάλτσες με σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, λουκάνικα

Γαλακτοκομικά

Γαλακτοκομικά ελεύθερα λακτόζης, γάλατα φυτικής προέλευσης, μικρές ποσότητες από: τυρί κρέμα, σκληρά
Τυριά όπως τσένταρ, παρμεζάνα, ελβετικό τυρί, μοτσαρέλα, φέτα

 Γάλα ζωικής προέλευσης (από αγελάδες, πρόβατα ή Κατσίκα), γάλα σόγιας, κεφίρ, βουτυρόγαλα, σοκολάτα, Τυρί cottage, κρεμώδη / τυριά αλοιφές, συμπυκνωμένο γάλα,
γάλα σκόνη, μαλακά τυριά (brie,
Ricotta), χτυπημένη κρέμα, γιαούρτι

Ξηροί καρποί, Μη-
Γαλακτοκομικές
Εναλλακτικές λύσεις

Γάλα αμυγδάλου, γάλα από ρύζι, καρύδια, σπόρους, κουκουνάρια, macadamia και σουσάμι, αμύγδαλα, φιστίκια, πεκάν, λιναρόσπορος, ηλιόσπορος

 Γάλα καρύδας, κρέμα καρύδας, προϊόντα σόγιας, κάσιους, φιστίκια Αιγίνης

Σιτάρι - Δημητριακά

Αλεύρι και προϊόντα χωρίς γλουτένη,
ψωμιά, δημητριακά από καλαμπόκι, ρύζι, βρώμη, κινόα

 Ρίζα κιχωρίου, ινουλίνη, κόκκοι με
σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης ή από σίτο, αλεύρι και προϊόντα (ψωμί, ζυμαρικά, κέικ, μπισκότα, κρουασάν) από σιτάρι/ σίκαλη/ κριθάρι, σιμιγδάλι

Φρούτα

(όχι όμως σε μεγάλη ποσότητα) μπανάνες, φράουλες, μούρα, πεπόνι,
σταφύλια, γκρέιπφρουτ, ακτινίδια,
Kumquat, λεμόνι, μανταρίνι,
πορτοκάλι, φρούτα του πάθους, ανανάς, μανταρίνι

Αβοκάντο, μήλα, βερίκοκα, κονσερβοποιημένα φρούτα, Κεράσια, αποξηραμένα φρούτα, σύκα, μάνγκο, νεκταρίνια, αχλάδια, παπάγια, ροδάκινα, δαμάσκηνα, λωτός, καρπούζι 

Λαχανικά

πιπεριές, αγγούρια, καρότα,
καλαμπόκι, μελιτζάνα, μαρούλι, σπανάκι, κολοκύθα, πατάτες, βλαστοί μπαμπού, ντομάτες

Αγκινάρες, σπαράγγια, τεύτλα, πράσα,
Μπρόκολο, λάχανα βρυξελλών, λάχανο,
Κουνουπίδι, μάραθο, πράσινα φασόλια,
Μανιτάρια,, μπιζέλια, σέλινο (πάνω από 1 ματσάκι), καλοκαιρινό κολοκυθάκι, κρεμμύδι, σκόρδο, παντζάρια 

Ροφήματα/ ποτά

Ποτά που περιέχουν χυμούς φρούτων / λαχανικών χαμηλά σε FODMAPs, κρασί /μπύρα (ένα ποτήρι), καφές, τσάι

 Οποιαδήποτε ρόφημα περιέχει σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης¸ Χυμοί φρούτων / λαχανικών υψηλά σε FODMAPs, λικέρ, αναψυκτικά

Εποχιακά,
Καρυκεύματα/ Σάλτσες

Μαγιονέζα, Μουστάρδα, Ντοματοχυμός, σπιτικός ζωμός,
αρωματισμένο λάδι, σκόνη σκόρδου, ελιές, μαργαρίνη, σκόνη κρεμμυδιού, ελαιόλαδο, πιπέρι, αλάτι, ζάχαρη,
Σιρόπι σφενδάμου χωρίς σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης,
σάλτσα σαλάτας χαμηλή σε FODMAPs, σάλτσα σόγιας (μικρή
ποσότητα), ξύδι, βαλσαμικό ξύδι

 HFCS (Σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης), καρύδα, κρεμμύδια, τουρσί, Σάλτσες από φρούτα / λαχανικά
υψηλά σε FODMAPs, τζατζίκι

Όσπρια

Αρακάς, φακές, φασόλια

Μαυρομάτικα, χούμους 

Γλυκά

Ζάχαρη, γλυκόζη, ασπαρτάμη, στέβια, ζαχαρίνη, μαύρη σοκολάτα

 Τεχνητά Γλυκαντικά: σορβιτόλη, μαννιτόλη, ξυλιτόλη, μαλτιτόλη (συνήθως βρίσκονται σε σταγόνες για τον βήχα, τσίχλες, καραμέλες), μέλι, μαρμελάδες, ζελέδες, αγάβη, μελάσα, παγωτό