Potamitis Logo
  • 1
    Νερό το αναντικατάστατο! Παρά τα όσα έχουν ειπωθεί εναντία στο νερό είναι σημαντικό να κρατάμε τον οργανισμό ενυδατωμένο. Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια ημερησίως – και ελάχιστο αλκοόλ
  • 8

    Προτιμήστε τα «καλά» λίπη, όπως αυτά του ελαιόλαδου, των ξηρών καρπών και των λιπαρών ψαριών. Τα λίπη αυτά ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνουν τις φλεγμονές.

  • 2
    Καλή Γεύση Χωρίς Αλάτι: Μαγειρέψτε τα όσπρια σας το κοτόπουλο, το κρέας ή το ψάρι με πολλά μπαχαρικά όπως σκόρδο, κρεμμύδι, curry, θυμάρι, ρίγανη ή ginger
  • 6

    Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση μίας μερίδας σαλάτας ημερησίως, αυξάνει τα επίπεδα βιταμινών και αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών.

  • 5

    Τρώτε απεριόριστες ποσότητες λαχανικών και φρούτων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη , μην παραλείπετε όμως να τις συνδυάζετε με πρωτεΐνες.

  • 4
    Τα καρύδια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων στη φύση. Μια χούφτα καθαρισμένα καρύδια, εμπεριέχουν 2,5 γρ. ω-3 λιπαρών οξέων και αποδίδουν 185 θερμίδες.
  • 3
    Το γάλα είναι η πρώτη και σημαντικότερη τροφή του ανθρώπινου οργανισμού, αφού συνδυάζει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος με μια σειρά από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
  • 7

    Μη φοβάστε τα αυγά. Είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και άλλες σημαντικές θρεπτικές ουσίες. Τρώτε μέχρι και 3 αυγά την βδομάδα.

Alexia Logo

Potamitis Gastroenterology & Nutrition

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος μετά τον καρκίνο του πνεύμονα ως αιτία θανάτου από καρκίνο και για τα δύο φύλα.
Η συσχέτιση της διατροφής με τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι δεδομένη και έχει αποδειχθεί με πολλές επιδημιολογικές μελέτες. Η δυτικοποίηση στη διατροφή του Κύπριου σίγουρα συμβάλλει στην ανάπτυξη του καρκίνου αυτού και στον Κυπριακό Πληθυσμό. Πληροφορίες από επιδημιολογικές μελέτες παρουσιάζουν την σχέση αυτή με δύο τρόπους.

Το ζωικό λίπος και το βόειο κυρίως κρέας συμβάλουν στην ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου ως επιβαρυντικόν παράγοντα ενώ οι φυτικές ίνες (λαχανικά, φρούτα) προστατεύουν από το καρκίνο του παχέος εντέρου. Ανεξάρτητα απο το τρόπο ανάπτυξης του καρκίνου του παχέος εντέρου δηλ. είτε άμεσα είτε μέσω πολύποδα πιστεύεται ότι το λίπος και οι μειωμένες φυτικές ίνες προάγουν την ανάπτυξη καρκίνου ίσως με την τροποποίηση της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου χωρίς να αμφισβυτείται η σημασία της γενετικής προδιάθεσης. Από πρακτική άποψη συμβουλεύομε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και περιορισμένη λήψη λίπους για λόγους πρόληψης.

Επίσης η λήψη αλκοόλ παρουσιάζεται σαν επιβαρυντικός παράγοντας ενώ η σωματική άσκησις σαν προστατευτικός παράγοντας.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες δίαιτας, τρόπος ζωής δρούν κάθε στιγμή στα κύτταρα του εντέρου διγείροντας τον μηχανισμό καρκινογένεσις ίσης σε άτομα γενετικά προδιαθετιμένα ή ανεξάρτητα προκαλώντας με την πάροδο του χρόνου βιολογικές αλλαγές. Με αντίθετο ωφέλιμο τρόπο δρούν οι προστατευτικοί παράγοντες.

Αναμφίβολα ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι εκείνο το είδος του καρκίνου που μπορεί να διαγνωσθεί σε αρχικά στάδια επομένως να αντιμετωπιστή.

Τα συμπτώματα που θα πρέπει να οδηγήσουν αμέσως να οδηγήσουν αμέσως τον ασθενή για έλεγχο είναι:
• εμφάνιση αίματος στα κόπρανα
• οι ακανόνιστες κενλωσεις
•εμφάνιση δυσκοιλιότητας
• αναιμία

Ο ενδοσκοπικός έλεγχος του παχέος εντέρου (κολονοσκόπηση) κάποτε σε συνδιασμό με ακτινολογικό έλεγχο θα εντοπίσει ή θ’ αποκλείση τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ο έλεγχος όμως ασυμπτωματικού πληθυσμού που μπορεί να επιτευχθή με την ανίχνευση αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα και τον ενδοσκοπικό έλεγχο μπορεί να συμβάλη τα μέγιστα στην εντόπιση ενός καρκίνου του παχέος εντέρου που δεν έχει εκδηλώση συμπτώματα οπότε με την χειρουργική αντιμετώπιση να επιτευχθή πλήρη θεραπεία.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμες των περισσότερωμ χωρών συνιστάται:

• Άντρες και γυναίκες ηλικίας >50 να κάνουν έλεγχο αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα κάθε χρόνο και εάν είναι θετικό «Κολονοσκόπηση».
• Άντρες και γυναίκες >50 να κάνουν κολονοσκόπηση κάθε πέντε χρόνια.
• Άντρες και γυναίκες >50 να κάνουν δακτυλική εξέταση κάθε χρόνο.
•Εκέινα όμως τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως:
• ιστορικό πολύποδα εντέρου
• έχουν ελκώδη κολίτιδα
• οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου και όρθου.
• Πρέπει να ελέγχονται πιο εντατικά κάνοντας κολονοσκόπηση κάθε χρόνο.

Επίσης εκείνο που θα πρέπει να συμβάλει τα μέγιστα στην πρόληψη και έγκαιρο διάγνωση του παχέος εντέρου είναι η εντατικοποίηση της διαφώτισης από τις εμπλεκόμενες επιστημονικές εταιρείες και συνδέσμους και δημιουργία πλαισίου συμφωνία (consensus) εν σχέση με τον ασυμπτωματικό έλεγχο πληθυσμού αλλά και την αντιμετώπιση των ασθενών.