Potamitis Logo
 • 6

  Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση μίας μερίδας σαλάτας ημερησίως, αυξάνει τα επίπεδα βιταμινών και αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών.

 • 8

  Προτιμήστε τα «καλά» λίπη, όπως αυτά του ελαιόλαδου, των ξηρών καρπών και των λιπαρών ψαριών. Τα λίπη αυτά ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνουν τις φλεγμονές.

 • 5

  Τρώτε απεριόριστες ποσότητες λαχανικών και φρούτων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη , μην παραλείπετε όμως να τις συνδυάζετε με πρωτεΐνες.

 • 2
  Καλή Γεύση Χωρίς Αλάτι: Μαγειρέψτε τα όσπρια σας το κοτόπουλο, το κρέας ή το ψάρι με πολλά μπαχαρικά όπως σκόρδο, κρεμμύδι, curry, θυμάρι, ρίγανη ή ginger
 • 3
  Το γάλα είναι η πρώτη και σημαντικότερη τροφή του ανθρώπινου οργανισμού, αφού συνδυάζει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος με μια σειρά από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
 • 4
  Τα καρύδια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων στη φύση. Μια χούφτα καθαρισμένα καρύδια, εμπεριέχουν 2,5 γρ. ω-3 λιπαρών οξέων και αποδίδουν 185 θερμίδες.
 • 7

  Μη φοβάστε τα αυγά. Είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και άλλες σημαντικές θρεπτικές ουσίες. Τρώτε μέχρι και 3 αυγά την βδομάδα.

 • 1
  Νερό το αναντικατάστατο! Παρά τα όσα έχουν ειπωθεί εναντία στο νερό είναι σημαντικό να κρατάμε τον οργανισμό ενυδατωμένο. Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια ημερησίως – και ελάχιστο αλκοόλ
Alexia Logo

Potamitis Gastroenterology & Nutrition

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος

     Με μια νέα επαναστατική μέθοδο, αντιμετωπίζονται τώρα και στην Κύπρο οι σοβαρές περιπτώσεις γαστροισοφαγικής παλινδρόμησης οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στη συντηρητική θεραπεία (φαρμακευτική αγωγή), ενώ η συμπτωματολογία που προκαλούν είναι αιτία διαταραχής της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Πρόκειται γιια τη διαστοματική θολοπλαστική χειρουργική χωρίς τομή, γνωστή ως EsophyX, η οποία γίνεται ενδοσκοπικά και σχεδόν χωρίς καθόλου επιπλοκές. Οι δύο πρώτες επεμβάσεις, όπως ανέφερε στον «Φ» ο γαστρεντερολόγος, Γιώργος Ποταμίτης, διενεργήθηκαν από ιατρική ομάδα και με τη βοήθεια χειρουργού, ο οποίος ήρθε από το εξωτερικό για το σκοπό αυτό. Η μέθοδος ΕσοπηυΧ είναι μια χειρουργική τεχνική όπου η γαστροοισοφαγική βαλβίδα διορθώνεται από το εσωτερικό του στομάχου. Η συσκευή εισάγεται από το στόμα με τη βοήθεια γαστροσκοπίου, αφού προηγουμένως ο ασθενής υποβληθεί σε γενική αναισθησία και φθάνει στο στομάχι ενδοαυλικά. Ακολούθως, γίνεται συρραφή και επανακατασκευή της γαστροοισοφαγικής συμβολής με ειδικά κλιπς που τοποθετούνται σε όλο το πάχος του τοιχόματος του στομάχου.

      Η νέα μέθοδος, σύμφωνα με τον δρα Ποταμίτη, έχει εξίσου καλά αποτελέσματα με τις λαπαροσκοπικές μεθόδους,  με μόνη διαφορά ότι αυτή γίνεται ενδοσκοπικά. Οι δύο ασθενείς, στους οποίους εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η Esophyxείναι άντρες γύρω στα 45 χρόνια, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονταν στη συντηρητική θεραπεία, ενώ η συμπτωματολογία που παρουσίαζαν επηρέαζε σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Η νέα μέθοδος, πρόσθεσε ο δρ Ποταμίτης, επελέγη για την ασφάλεια, την ταχύτητα και τη γρήγορη ανάρρωση που προσφέρει στους ασθενείς. Επεσήμανε, επίσης, ότι η Κύπρος αποτελεί πλέον χώρα αναφοράς για την εφαρμογή της διαστοματικής θολοπλαστικής χειρουργικής χωρίς τομή. Η γαστροισοφαγική παλινδρόμηση (ξινίλες, καούρες στο στομάχι) επηρεάζει ένα σημαντικό ποσοστό πληθυσμού που υπολογίζεται γύρω στο 10%. Είναι νόσος του πεπτικού συστήματος, η οποία οφείλεται σε ανεπάρκεια του καρδιοοισοφαγικού σφιγκτήρα, ενός μύος που βρίσκεται μεταξύ του στομαχιού και του οισοφάγου. Ο μύς αυτός συσπάται διαρκώς και χαλαρώνει μόνο όταν περνά μια μπουκιά τροφής από τον οισοφάγο στο στομάχι και λειτουργεί ως απαγορευτική βαλβίδα για την επιστροφή γαστρικών υγρών και τροφών στον οισοφάγο. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να παρατηρείται επιστροφή καυστικών υγρών στον οισοφάγο. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να παρατηρείται επιστροφή καυστικών υγρών στον οισοφάγο, ο οποίος αδυνατεί πλέον να αμυνθεί ικανοποιητικά στο έγκαυμα που προκαλούν τα καυστικά υγρά.