Potamitis Logo
 • 6

  Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση μίας μερίδας σαλάτας ημερησίως, αυξάνει τα επίπεδα βιταμινών και αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών.

 • 8

  Προτιμήστε τα «καλά» λίπη, όπως αυτά του ελαιόλαδου, των ξηρών καρπών και των λιπαρών ψαριών. Τα λίπη αυτά ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνουν τις φλεγμονές.

 • 5

  Τρώτε απεριόριστες ποσότητες λαχανικών και φρούτων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη , μην παραλείπετε όμως να τις συνδυάζετε με πρωτεΐνες.

 • 2
  Καλή Γεύση Χωρίς Αλάτι: Μαγειρέψτε τα όσπρια σας το κοτόπουλο, το κρέας ή το ψάρι με πολλά μπαχαρικά όπως σκόρδο, κρεμμύδι, curry, θυμάρι, ρίγανη ή ginger
 • 3
  Το γάλα είναι η πρώτη και σημαντικότερη τροφή του ανθρώπινου οργανισμού, αφού συνδυάζει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος με μια σειρά από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
 • 4
  Τα καρύδια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων στη φύση. Μια χούφτα καθαρισμένα καρύδια, εμπεριέχουν 2,5 γρ. ω-3 λιπαρών οξέων και αποδίδουν 185 θερμίδες.
 • 7

  Μη φοβάστε τα αυγά. Είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και άλλες σημαντικές θρεπτικές ουσίες. Τρώτε μέχρι και 3 αυγά την βδομάδα.

 • 1
  Νερό το αναντικατάστατο! Παρά τα όσα έχουν ειπωθεί εναντία στο νερό είναι σημαντικό να κρατάμε τον οργανισμό ενυδατωμένο. Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια ημερησίως – και ελάχιστο αλκοόλ
Alexia Logo

Potamitis Gastroenterology & Nutrition

                        Ο προβληματισμός πως ν’ αντιμετωπίζετε ασθενείς HBsAg(+) ή HBsAg (-) antiHBcIgG(+) που προτίθενται να λάβουν χημειοθεραπεία ειδικά άτομα με Λέμφωμα και διαμόρφωση ενός πρωτοκόλλου είναι απόλυτα σωστή ενέργεια προς όφελος των ασθενών.

                        Για την διαμόρφωση των κατευθυντήριων γραμμών πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ότι είμαστε μια χώρα με χαμηλή συχνότητα φορέων <2%  HBsAg(+) που απο 20ετία και πλέον εφαρμόζεται καθολικός εμβολιασμός με συχνότητα μη ανταπόκρισης στον εμβολιασμό όπως και σε άλλες Ευρωπαϊκές  χώρες <3%. Να λάβουμε υπ’ όψιν επίσης ότι οι ασθενείς έχουν εύκολη πρόσβαση σ’ εργαστήρια ιολογικού ελέγχου ως επίσης εξασφάλιση αντιϊκών φαρμάκων υψηλού όμως κόστους.

                        Οι ασθενείς πρέπει να χαρακτηριστούν ως ασθενείς με:

              Α. Ενεργό λοίμωξη HBsAg(+) antiHBcIgG/IgM(+) ↑ HBVDNA, ↑ Liver            

                   Enzymes.

              Β. Λανθάνουσα λοίμωξη ή Μη ενεργός Φορία HBsAg(+) antiHBcIgG(+)

                  HBVDNA (↓) LiverEnzymes:ΦΤ.

              Γ. Δυνητική λοίμωξη HBsAg(-) antiHBcIgG (+)

                        Να λαμβάνεται υπ’ όψιν κατα πόσον οι ασθενείς προγραμματίζονται να λάβουν Rutiximabή άλλο συνδυασμό Χημειοθεραπείας ή προτίθενται να            λάβουν κορτιζόνη που βεβαίως είναι συνήθες.

                        Στην περίπτωση ενεργού λοίμωξης (Α) δεν τίθενται ερωτηματικά με το δεδομένο ότι λαμβάνουν θεραπεία και πρέπει κάθε περίπτωση ν’ αντιμετωπίζεται διαφορετικά σε συνεργασία με Γαστρεντερολόγο Ηπατολόγο ή Παθολόγο Ηπατολόγο με εμπειρία αντιμετώπισης Ηπατοπαθειών με Χ.Η.

                        Σε περίπτωση Λανθάνουσας λοίμωξης (Β) να ελέγχεται το ιικό φορτίο προ της θεραπείας ως και τα ηπατικά ένζυμα πριν χορηγηθή χημειοπροφύλαξη αντιϊκή και να χορηγείται μέχρι και 6μήνες μετά την ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας. Να ελέγχεται το ιικό φορτίο (HBVDNA) μετα τριμήνου και ανα τρίμηνον κατά την διάρκεια της χημειοθεραπείας ως και ημιποσοτικός προσδιορισμός του IgMantiHBc 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας.

                        Σε περίπτωση Δυνητικής λοίμωξης (Γ) να ελέχγεται το ιικό φορτίο προ της χημειοθεραπείας μόνο σ’ αυτούς που προτίθενται να λάβουν Rutiximabκαι ανα τρίμηνον κατα την διάρκεια της θεραπέιας. Η αντιϊκή θεραπεία να ακολουθείται ως την κατηγορία (Β). Σε περίπτωση άλλου συνδυασμού να ελέγχεται το HBVDNA ανα τρίμηνο κατά την διάρκεια της θεραπείας και χημειοπροφύλαξις να χορηγείται επί 2μηνον μετά την ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας.

                        Σε όλες τις περιπτώσεις η έναρξη της προφυλακτικής χημειοθεραπείας είναι 2 βδομάδες πριν την έναρξη της χημειοθεραπείας.

                        Μια άλλη επιλογή είναι η χορήγησις προφυλακτικής Αντιϊκής χημειοθεραπειας σ’όλους που προτίθενται να λάβουν χημειοθεραπεία 2 βδομάδες πριν, κατα την διάρκεια και 6 μήνες μετά την λήξην της χημειοθεραπείας ανεξαρτήτως του είδους της χημειοθεραπείας με διαφοροποίηση ως προς τον έλεγχο του ιικού φορτίου και να μην είναι απαραίτητο προ της έναρξης της θεραπείας σε αυτούς που δεν θα λάβουν Rutiximab.

                        Σχετικά με το ερώτημα εαν πρέπει να εμβολιάζονται ασθενείς με HBsAg(-) antiHBcIgG(-) πιστέυω ότι δεν υπάρχει περιθώριο ανάπτυξις ικανοποιητικής ανοσίας ακόμη και με εντατικό εμβολιασμό (εντός τριμήνου 0, 1, 2) εφ’ όσον προτίθενται να λάβουν χημειοθεραπεία.

                        Οι πιθανοί κίνδυνοι όπως η εμφάνισης οξείας λοίμωξης μετά απο μετάγγιση είναι περιορισμένη  πιθανότητα λόγω του ελέγχου που διενεργείται στην Τράπεζα αίματος.

                        Ως προς το είδος του αντιϊκού φαρμάκου είναι θέμα συζήτησης διότι πρόκειται για χημειοπροφύλαξη και χορήγησις για περιορισμένο χρονικό διάστημα και δεν πρέπει να αποκλείονται ακόμη νουκλεοσιδικά που αναπτύσσουν αντοχή.