Potamitis Logo
  • 2
    Καλή Γεύση Χωρίς Αλάτι: Μαγειρέψτε τα όσπρια σας το κοτόπουλο, το κρέας ή το ψάρι με πολλά μπαχαρικά όπως σκόρδο, κρεμμύδι, curry, θυμάρι, ρίγανη ή ginger
  • 9

    IBS. Irritable bowel syndrome

Alexia Logo

Potamitis Gastroenterology & Nutrition

Τεράστια η επιτυχία του 28ου διεθνούς συνεδρίου που οργανώνει ετησίως η Ευρωπαϊκή  Εταιρεία Μελέτης του Ελικοβακτηριδίου και άλλων Μικροβίων με συνδιοργανώτρια φέτος την Γαστρεντερολογική Εταιρεία Κύπρου.

   Πολύ μεγάλη συμμετοχή από Ιατρούς από όλο τον κόσμο σε αριθμό πέραν των 350 ως και Κυπρίων Ιατρών κυρίως Γαστρεντερολόγων.

   Το συνέδριο διεξήχθη στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και κατά την λήξιν τα σχόλια για την οργάνωση ήτο ιδιαίτερα εγκωμιαστικά.

   Το ελικοβακτηρίδιο του Πυλωρού είναι εκείνο το μικρόβιο που προκαλεί έλκος στο Δωδεκάκτυλο και στο στομάχι, Γαστρίτιδα και λόγω της Χρόνιας Φλεγμονής Καρκίνο, είδος λεμφώματος αλλά και εξωγαστρικές εκδηλώσεις όπως ανθεκτική σιδηροπενική αναιμία, θρομβοπενική πορφυρα, ατοπική δερματίτιδα, έχει συσχετισθεί επίσης με νευροεκφυλιστικές αλλοιώσεις του εγκεφάλου όπως το Alzheimer.

    Στην Κύπρο περίπου το  60-70% του πληθυσμού έχει αναπτύξη αντισώματα στο μικρόβιο ακριβώς λόγω της εύκολης μετάδοσης από άτομο σε άτομο.

     Τονίστηκε η σημασία εξολόθρευσης του μικροβίου για αναστολή του μηχανισμού της καρκινογένεσης αλλά και προσαρμογή της δίαιτας που δρα επιβαρυντικά. Αναφέρθηκε η τεράστια βλάβη που προκαλεί το κάπνισμα και το αλάτι που υποβοηθούν στην καρκινογένεση.

   Αναφέρθηκε η σημασία της χορήγησης αντιβιοτικών σε ηλικία μικρότερη των 2 ετών οπότε αναπτύσσεται και το μικροβιακό περιβάλλον με μεγαλύτερη πιθανότητα ν’ αναπτύξουν παχυσαρκία χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα χορηγούν οι παιδίατροι αντιβιοτικά οπότε τούτο χρειάζεται.

   Η λήψις γιαυρτιού στην δίαιτα και ινουλίνης βελτιώνουν σημαντικά την μικροβιακή χλωρίδα ενισχύοντας το ανοσοποιητικό.

   Συζητήθηκε η μεταμόσχευση κοπράνων μικροβιακής χλωρίδας γι’ αντιμετώπιση υποτροπών λοίμωξης από το Κλωστηρίδιο του πυλωρού μέθοδος που εφαρμόσαμε πρόσφατα για πρώτη φορά και στην Κύπρο σε περιστατικό με βαριά λοίμωξη και σε  δεύτερο περιστατικό με πολλές υποτροπές. Σύντομα πιστεύετε ότι θα προταθή και σαν θεραπεία της Ελκώδους Κολίτιδας με την βελτίωση της μικροβιακής χλωρίδας.

   Αναφέρθηκε ο ρόλος της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου στην ανάπτυξη και άλλων παθήσεων όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης, το μεταβολικό σύνδρομο.

   Έγινε αναφορά στην ανάπτυξη αντοχής του Ελικοβακτηριδίου σε ορισμένα αντιβιοτικά την σημασία επιδημιολογικών μελετών σε κάθε χώρα και μελετών ανάπτυξις αντοχής ακριβώς για διαμόρφωση των οδηγιών σωστής θεραπείας.

   Τονίστηκε η σημασία της χρήσης προβιοτικών αλλά και άλλων συνδυασμών χωρίς αντιβιοτικά γι’αντιμετώπιση της λοίμωξης.

   Η πιθανότητα ανάπτυξης εμβολίου είναι προ των πυλών .

   Ορίστηκε η επόμενη πόλις διεξαγωγής του συνεδρίου το Μαγνδυμβούργο με συμμετοχή και Κυπριακής Ομάδας.

   Το πολτιστικό και κοινωνικό πρόγραμμα που διαμόρφωσε η Εταιρεία MedEventsπροέβαλε την ιστορία και τον πολιτισμό μας και έτυχε ενθουσιωδών σχολιων ως επίσης κολακευτικά σχόλια έγιναν για την οργάνωση του Κοινωνικού Προγράμματος από την ίδια Εταιρεία και για τους χώρους υποδομής και της τεχνικής υποστήριξης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε με ομιλία του ο Δήμαρχος κος Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

Δρ Γιώργος Σ.Ποταμίτης

Πρόεδρος Γαστρεντερολογικής Εταιρείας Κύπρου