Potamitis Logo
  • 2
    Καλή Γεύση Χωρίς Αλάτι: Μαγειρέψτε τα όσπρια σας το κοτόπουλο, το κρέας ή το ψάρι με πολλά μπαχαρικά όπως σκόρδο, κρεμμύδι, curry, θυμάρι, ρίγανη ή ginger
  • 9

    IBS. Irritable bowel syndrome

Alexia Logo

Potamitis Gastroenterology & Nutrition

Ένα από τα συχνότερα γαστρεντερολογικά προβλήματα του οποίου η αιτιολογία παραμένει αινιγματική!

Το IBS επηρεάζει ένα μεγάλο ποσοστό Κυπρίων, κυρίως γυναίκες. Τα ποιο συνήθη συμπτώματα είναι φουσκώματα, αέρια, διάρροιες, δυσκοιλιότητα, κολικοί του εντέρου αλλαγές στις κενώσεις. Τα συμπτώματα είναι διαφορετικά για τον καθένα, με επεισόδια εξάρσεων.

Φαρμακευτική αγωγή (από γαστρενερολόγο), μαζί με σωστή διατροφή (από κλινικό διαιτολόγο/διατροφολόγο) μπορεί να βοηθήσει στην υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Το φαγητό από μόνο του δεν προκαλεί το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και  δεν υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που να αποδεικνύουν ότι διατροφικές αλλαγές και μόνο μπορούν να θεραπεύσουν το IBS. Είναι βέβαια αλήθεια ότι συγκεκριμένες τροφές μπορούν να κάνουν τα συμπτώματα του IBS χειρότερα και να προκαλέσουν μια έξαρση. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει συγκεκριμένη δίαιτα αλλά είναι καλύτερα να ακολουθείται μια εξατομικευμένη διατροφική προσέγγιση.

Προσοχή χρειάζεται ή με άτοπο απαγωγή εδραίωσης της διάγνωσης. Θα πρέπει μετά από ενδελέχη έλεγχο εργαστηριακό και ενδοσκοπικό (κολονοσκόπηση) ν’ αποκλεισθούν άλλες παθήσεις που παρουσιάζονται με παρόμοια συμπτώματα όπως άλλου τύπου κολίτιδες (ελκώδης, νόσος του Crohn), μικροβιακή κολίτιδα, δυσανεξία στα φαγητά  που μεταξύ των Κυπρίων είναι γνωστό το υψηλό ποσοστό σε δυσανεξία στην λακτόζη, υπερθυρεοειδισμός, κοιλιοκάκη, αλλά κυρίως σ’ ενήλικες μετά από κολονοσκόπηση αποκλεισμός του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Εφ’ όσον εδραιωθεί η διάγνωση βοηθάμε τον ασθενή φαρμακευτικά και διαιτιτικά πως ν’ αντιμετωπίζει τις κρίσεις. Αναμφισβήτητα η άσκηση και το σωστό διαιτολόγιο μπορεί να πρόλαβε τις κρίσεις. 
Επίσης βοηθούν οι μέθοδοι χαλάρωσης και ως επίσης η ψυχολογική υποστήριξη συμβάλει σημαντικά στην θετική αντιμετώπιση της πάθησης.

Πιο κάτω θα βρείτε μερικές γενικές διατροφολογικές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και ύφεση των συμπτωμάτων.

  • Καταναλώνετε ποικιλία φαγητών από όλες τις ομάδες τροφών: προϊόντα ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα, πουλερικά, κρέατα χαμηλά σε λιπαρά και γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά.
  • Τρώτε μικρά, συχνά γεύματα. (κάθε 3 ώρες)
  • Τρώτε την ίδια ώρα κάθε μέρα για να βοηθήσετε στην ομαλοποίηση της κινητικότητας του Γαστρεντερικού.
  • Πειραματιστείτε με τις φυτικές ίνες με προσοχή, αυξήστε τις σιγά-σιγά αφού καταναλώνετε πολλά υγρά (νερό). Να διακόψετε εάν έχετε διάρροιες.
  • Αποφύγετε «προβληματικά φαγητά» όπως φασόλια, άλλα όσπρια και λαχανικά τα οποία προκαλούν αέρια.
  • Η συχνή άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρές και έμμεσα στην μείωση των εξάρσεων των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου.