Potamitis Logo
 • 6

  Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση μίας μερίδας σαλάτας ημερησίως, αυξάνει τα επίπεδα βιταμινών και αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών.

 • 8

  Προτιμήστε τα «καλά» λίπη, όπως αυτά του ελαιόλαδου, των ξηρών καρπών και των λιπαρών ψαριών. Τα λίπη αυτά ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνουν τις φλεγμονές.

 • 5

  Τρώτε απεριόριστες ποσότητες λαχανικών και φρούτων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη , μην παραλείπετε όμως να τις συνδυάζετε με πρωτεΐνες.

 • 2
  Καλή Γεύση Χωρίς Αλάτι: Μαγειρέψτε τα όσπρια σας το κοτόπουλο, το κρέας ή το ψάρι με πολλά μπαχαρικά όπως σκόρδο, κρεμμύδι, curry, θυμάρι, ρίγανη ή ginger
 • 3
  Το γάλα είναι η πρώτη και σημαντικότερη τροφή του ανθρώπινου οργανισμού, αφού συνδυάζει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος με μια σειρά από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
 • 4
  Τα καρύδια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων στη φύση. Μια χούφτα καθαρισμένα καρύδια, εμπεριέχουν 2,5 γρ. ω-3 λιπαρών οξέων και αποδίδουν 185 θερμίδες.
 • 7

  Μη φοβάστε τα αυγά. Είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και άλλες σημαντικές θρεπτικές ουσίες. Τρώτε μέχρι και 3 αυγά την βδομάδα.

 • 1
  Νερό το αναντικατάστατο! Παρά τα όσα έχουν ειπωθεί εναντία στο νερό είναι σημαντικό να κρατάμε τον οργανισμό ενυδατωμένο. Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια ημερησίως – και ελάχιστο αλκοόλ
Alexia Logo

Potamitis Gastroenterology & Nutrition

Το σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου είναι μια λειτουργική διαταραχή του Γαστρεντερικού που μπορεί να προκαλέση πόνο στην κοιλιά, διάταση στην κοιλιά που συνδιάζεται με δυσκοιλιότητα ή διαταραχές στις κενώσεις. Επι πλέον αυτοί που υποφέρουν απο την πάθηση αυτή παραπονιούνται απο αίσθημα ατελούς κένωσης, βλέννα στα κόπρανα και υπερβολική έξοδο αερίων.
Μπορούν ν’ αναφερθούν ποικιλία άλλων συμπτωμάτων.
Σχεδόν 50% των ασθενών με Σύνδρομο Ευερεθίστου Εντέρου αναφέρουν καθημερινά ενοχλήσεις και περισσότερο των 2/3 είχαν δύο ή περισσότερα επεισόδεια την εβδομάδα.
Στην Κύπρο περίπου το 30% των ασθενών που επισκέπτονται Γαστρεντερολόγους και το 10%που επισκέπτονται παθολόγους και Γενικούς Ιατρούς για γαστρεντερικά προβλήματα πάσχουν απο σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου.
Από άποψη παθογένειας φαίνεται ότι είναι πολυπαραγοντικής αιτιολογίας με αποτέλεσμα να προκαλούνται διαταραχές στην κινητικότητα, αυξημένη ευαισθησία του παχέος εντέρου και Λ. Εντέρου. Το stress, τραύματα της παιδικής ηλικίας, περιβαλλοντικοί παράγοντες, λοιμώξεις όπως μετά από Γαστρεντερίτιδα, αλλεργίες σε φαγητά, ως επίσης οικογενειακή προδιάθεση λόγω γενετικών παραγόντων, αναφέρονται ως αιτία που προκαλούν συμπτώματα ευερεθίστου εντέρου.
Το ΣΕΕ παρουσιάζεται κυρίως σε νεαρά άτομα με υπεροχή στις γυναίκες. Διακρίνεται σε διάφορους κλινικούς τύπους ανάλογα με τα συμπτώματα οι κύριοι τύποι είναι Σύνδρομο Ευερεθίστου Εντέρου με δυσκοιλιότητα και Σύνδρομο Ευερεθίστου Εντέρου με διάρροια.
Το μεγαλύτερο ερώτημα σε άτομα με συμπτώματα ΣΕΕ (IBS) που τίθεται σε συζήτηση και προβληματίζει τον γιατρό είναι κατα πόσον θα πρέπει να προχωρήσει σε λεπτομερή έλεγχο μια και η διάγνωσης τίθεται με αποκλεισμό άλλων παθήσεων.
Βασικός εργαστηριακός έλεγχος είναι πάντοτε απαραίτητος. Ενδοσκοπικός έλεγχος (κολονοσκόπηση) χρειάζεται όταν έχουμε συμπτώματα ύποπτα για ιδιοπαθή φλεγμονώδη Νοσήματα ή συμπτώματα «συναγερμού» (αιμορραγικές κενώσεις αίμα στα κόπρανα και απώλεια βάρους) και σε άτομα που τα συμπτώματα παρουσιάσθηκαν σε προχωρημένη ηλικία, γι’ αποκλεισμό κακοήθειας.
Σε νεαρά άτομα χρήσιμη εξέταση για να διακρίνουμε εαν υπάρχει φλεγμονή ή πρόκειται για λειτουργικό πρόβλημα είναι η μέτρησις της καλπροτεκτίνης, ενός πεπτιδίου στα κόπρανα που και στην Κύπρο πραγματοποιείται στα περισσότερα εργαστήρια με πολλήν αξιοπιστία,
Άλλες σύγχρονες εξετάσεις είναι Lactose Breath test για δυσανεξία στην λακτόζη, Bacteria Overgrowth και έλεγχος της Μικροβιακής Χλωρίδας. Το τελευταίο άρχισε να αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον εφ’οσον προηγουμένως μελετηθούν φυσιολογικές παραμέτροι σε ορισμένους πληθυσμούς και σε περίπτωση διαταραχής επιτυγχάνεται αποκατάστασης της Μικροβιακής Χλωρίδασ με τ’ ανάλογα προβιοτικά.
Επι πλέον η χορήγηση σπαμολυτικών, αγχολυτικών, ή ψυχοσωματική υποστήριξη, η χορήγηση ινών όταν υπάρχει δυσκοιλιότητα ως και ειδική διατροφολογική προσέγγιση μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς. Μεγάλη βελτίωση φαίνεται να παρουσίαζουν οι ασθενείς με την LOW FODMAP δίαιτα. Την δίαιτα αυτή προτείνουμε στο κέντρο μας με πολύ καλά αποτελέσματα με προσαρμογές στην κάθε περίπτωση.
Αυτό που είναι καθοριστικό για την αντιμετώπιση του Συνδρόμου Ευερεθίστου Εντέρου και μπορώ να επιβεβαιώσω μετά απο 33 χρόνια άσκησης Γαστρεντερολογίας στην Κύπρο, είναι η καλή επικοινωνία με τον ασθενή, η υπομονή ν’ ακούσω τα συμπτώματα του όσο παράξενα και εαν ακούγονται αφιερώνοντας αρκετό χρόνο, η επιβεβαίωσης της διάγνωσης και αποκλεισμού άλλων παθήσεων κυρίως καρκίνου, γεγονός που θα βοηθήσει τον ασθενή ν’ αποκτήσηση αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία στην αντιμετώπιση του προβλήματος του.
Φράσεις όπως ανοησίες δεν έχεις τίποτα ή σου έκανα κολονοσκόπηση δεν έχεις τίποτα τι άλλο να σου προσφέρω ή εκφράσεις δυσαρέσκειας για τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις του ασθενούς, θα έχουν ως αποτέλεσμα την αποτυχία οποιασδήποτε μορφής παρέμβασης με δικαιολογημένη απογοήτευση εκ μέρους των ασθενών.
Σύντομα με την βοήθεια της Νευρογαστρεντερολογιάς και της μελέτης της Μικροβιάκης Χλωρίδας απο Γαστρεντερολόγους με ειδικό ενδιαφέρον στο θέμα ελπίζουμε να έχουμε συγκεκριμένες απαντήσεις όσον αφορά την παθογένεια του συνδρόμου του ευερεθίστου εντέρου και προτάσεις για πιο αποτελεσματικές θεραπευτικές παρεμβάσεις.