Potamitis Logo
 • 5

  Τρώτε απεριόριστες ποσότητες λαχανικών και φρούτων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη , μην παραλείπετε όμως να τις συνδυάζετε με πρωτεΐνες.

 • 8

  Προτιμήστε τα «καλά» λίπη, όπως αυτά του ελαιόλαδου, των ξηρών καρπών και των λιπαρών ψαριών. Τα λίπη αυτά ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνουν τις φλεγμονές.

 • 7

  Μη φοβάστε τα αυγά. Είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και άλλες σημαντικές θρεπτικές ουσίες. Τρώτε μέχρι και 3 αυγά την βδομάδα.

 • 2
  Καλή Γεύση Χωρίς Αλάτι: Μαγειρέψτε τα όσπρια σας το κοτόπουλο, το κρέας ή το ψάρι με πολλά μπαχαρικά όπως σκόρδο, κρεμμύδι, curry, θυμάρι, ρίγανη ή ginger
 • 1
  Νερό το αναντικατάστατο! Παρά τα όσα έχουν ειπωθεί εναντία στο νερό είναι σημαντικό να κρατάμε τον οργανισμό ενυδατωμένο. Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια ημερησίως – και ελάχιστο αλκοόλ
 • 6

  Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση μίας μερίδας σαλάτας ημερησίως, αυξάνει τα επίπεδα βιταμινών και αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών.

 • 3
  Το γάλα είναι η πρώτη και σημαντικότερη τροφή του ανθρώπινου οργανισμού, αφού συνδυάζει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος με μια σειρά από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
 • 4
  Τα καρύδια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων στη φύση. Μια χούφτα καθαρισμένα καρύδια, εμπεριέχουν 2,5 γρ. ω-3 λιπαρών οξέων και αποδίδουν 185 θερμίδες.
Alexia Logo

Potamitis Gastroenterology & Nutrition

 

Πραγματοποιήθηκε στο American Private Hospital στο ενδοσκοπικό τμήμα από τον Γαστρεντερολόγο Δρ. Γιώργο Σ. Ποταμίτη και την ομάδα του, η 4η μεταμόσχευση Μικροβιακής χλωρίδος ή μεταμόσχευση κοπράνων (FMT).
 
Επρόκειτο για ασθενή με επανειλημμένες υποτροπές λοίμωξης, απλό το Κλωστηρίδιο Difficile με την εμφάνιση διαρροϊκών κενώσεων που εμφανίστηκε μετά από λήψη αντιβίωσης.

Ανησυχητικός αριθμός περιστατικών παρατηρήθηκε στην Κύπρο και ενώ ήταν ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο σε νοσηλευόμενους ασθενείς τώρα παρουσιάζει  και σε ασθενείς της κοινότητας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις δυνατόν να οδηγήσουν σε σοβαρή ψευδομεμβρανώδη κολίτιδα και τοξικό μεγάκολο με κίνδυνο ακόμη απώλειας της ζωής. Σύμφωνα με διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας.
 
Όταν τα φάρμακα εκλογής Metronidazole και Vancomycin αποτύχουν στην καταπολέμηση του Κλωστηριδίου, τότε η μεταμόσχευση μικροβιακής χλωρίδος με κόπρανα συγγενούς ή δότη του περιβάλλοντος του ασθενούς έχει μέχρι >90% επιτυχία.
 
Με τον επιτυχή αριθμό Μεταμόσχευσης Μικροβιακής Χλωρίδας  της ομάδας του Δρ. Γιώργου Ποταμίτη εκ των οποίων τα τρία πραγματοποιήθηκαν στο Απολλώνιο Ιδιωτικό Νοσοκομείο και ένα μόλις πρόσφατα στο American Private Hospital, τους αναγνωρίζεται η γνώσης και αναφορά ως κέντρο παραπομπτής.
 
Επιπλέον, σε συνεργασία με το Εργαστήριο της Εταιρείας AVVA θ’ αρχίσουν να μελετούν την μικροβιακή χλωρίδα πριν και μετά την θεραπεία με μεθόδους Μοριακής Βιολογίας. Η μεταμόσχευση μικροβιακής χλωρίδος με κόπρανα (FMT) άρχισε να δοκιμάζεται και σε άλλες παθήσεις όπως στην Ελκώδη Κολίτιδα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, Σακχαρώδη Διαβήτη, υπό μορφή έρευνας.