Potamitis Logo
 • 6

  Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση μίας μερίδας σαλάτας ημερησίως, αυξάνει τα επίπεδα βιταμινών και αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών.

 • 8

  Προτιμήστε τα «καλά» λίπη, όπως αυτά του ελαιόλαδου, των ξηρών καρπών και των λιπαρών ψαριών. Τα λίπη αυτά ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνουν τις φλεγμονές.

 • 5

  Τρώτε απεριόριστες ποσότητες λαχανικών και φρούτων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη , μην παραλείπετε όμως να τις συνδυάζετε με πρωτεΐνες.

 • 2
  Καλή Γεύση Χωρίς Αλάτι: Μαγειρέψτε τα όσπρια σας το κοτόπουλο, το κρέας ή το ψάρι με πολλά μπαχαρικά όπως σκόρδο, κρεμμύδι, curry, θυμάρι, ρίγανη ή ginger
 • 3
  Το γάλα είναι η πρώτη και σημαντικότερη τροφή του ανθρώπινου οργανισμού, αφού συνδυάζει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος με μια σειρά από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
 • 4
  Τα καρύδια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων στη φύση. Μια χούφτα καθαρισμένα καρύδια, εμπεριέχουν 2,5 γρ. ω-3 λιπαρών οξέων και αποδίδουν 185 θερμίδες.
 • 7

  Μη φοβάστε τα αυγά. Είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και άλλες σημαντικές θρεπτικές ουσίες. Τρώτε μέχρι και 3 αυγά την βδομάδα.

 • 1
  Νερό το αναντικατάστατο! Παρά τα όσα έχουν ειπωθεί εναντία στο νερό είναι σημαντικό να κρατάμε τον οργανισμό ενυδατωμένο. Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια ημερησίως – και ελάχιστο αλκοόλ
Alexia Logo

Potamitis Gastroenterology & Nutrition

dr demetriou

Οι περισσότεροι την αναφέρουν ως καούρα ή σφίξιμο στο στομάχι, στην ιατρική αργκό λέγεται ΓΟΠ και είναι μία συχνή χρόνια και υποτροπιάζουσα ασθένεια που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηρίζεται από τη ροή των οξέων του στομάχου προς τα πάνω, δηλαδή προς τον οισοφάγο λόγο της μη σωστής λειτουργίας ή συχνής διάνοιξης του οισοφαγικού σφιγκτήρα ("βαλβίδα"- μυς σε σχήμα δακτυλίου στην είσοδο του στομάχου).

Ποια είναι η αιτία της ΓΟΠ;
Στη ΓΟΠ, υπάρχει σχεδόν πάντα μία διαφραγματοκήλη-ΔΦΚ (όταν το άνω μέρος του στομάχου και ο οισοφαγικός σφιγκτήρας περνούν πάνω από το διάφραγμα - τον μυ που χωρίζει το στομάχι σας από το στήθος σας).
Η κύρια αίτια πρόκλησης της ΔΦΚ είναι η χαλάρωση των συνδέσμων που στηρίζουν τον οισοφάγο και η παρουσία αδύναμων σημείων στην στήριξη και πρόσδεση του οισοφάγου στο διάφραγμα και στους γύρω ιστούς. Επιπλέον παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση ΔΦΚ και ΓΟΠ είναι η τοπική συσσώρευση λίπους λόγω παχυσαρκίας όπως και η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης λόγω κύησης, ασκίτη, ανύψωση βάρους κοκ.
Επίσης η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων, η κατάκλιση αμέσως μετά από ένα γεύμα, η κατανάλωση ορισμένων τροφών όπως εσπεριδοειδή, ντομάτα, σοκολάτα, μέντα, σκόρδο, κρεμμύδια, ξηρούς καρπούς ή πικάντικες και λιπαρές τροφές, η κατανάλωση ροφημάτων όπως αλκοόλ, ανθρακούχων ποτών, καφέ, τσαγιού, και σε κάποιες περιπτώσεις η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να γίνει η αιτία εμφάνισης συμπτωμάτων ΓΟΠ. Στην περίπτωση δευτερογενούς παλινδρόμησης, συχνά έχουμε απουσία διαφραγματοκήλης. Η παλινδρόμηση σε αυτή την περίπτωση εξαρτάται από διαταραχές της κινητικότητας του στομάχου.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα περισσότερα άτομα με ΔΦΚ έχουν λίγα έως ελάχιστα ή καθόλου ενοχλήματα οφειλόμενα σε αυτή καθ’ αυτή την κήλη. Τα κλασσικά συμπτώματα είναι καύσος/καούρα, παλινδρόμηση/αναγωγές, οπισθοστερνικό άλγος, φούσκωμα, επίμονος λόξιγκας, ρέψιμο, ναυτία, συριγμός, ξηρός βήχας, βραχνάδα, ή χρόνιος πονόλαιμος. Ενίοτε συνυπάρχει δυσφαγία, κόπρανα με μαύρο χρώμα, έμετοι με αίμα, σαν αποτέλεσμα μίας προχωρημένης οισοφαγίτιδας (επιπλοκή ΓΟΠ), απώλεια βάρους χωρίς προφανείς λόγους. Μια άλλη επιπλοκή της ΓΟΠ είναι και ο οισοφάγος Barrett (κατάσταση αντικατάστασης των κατεστραμμένων από τα οξέα του στομάχου κυττάρων του βλεννογόνου του κατώτερου οισοφάγου σε κύτταρα που αντέχουν στο οξύ). Η ιδιαίτερη σημασία του οισοφάγου Barrett είναι ότι έχει αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του οισοφάγου.
Άλλες συχνές καταστάσεις που μπορούν να μιμηθούν την συμπτωματολογία της ΓΟΠ είναι οι διαταραχές στην κινητικότητα του οισοφάγου και η καντιντίαση του οισοφάγου (μυκητίαση).

Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση της ΓΟΠ στηρίζεται στη συμπτωματολογία. Η συνηθέστερη εξέταση που γίνεται σε άτομα με συμπτώματα ΓΟΠ είναι η γαστροσκόπηση, κατά την οποία γίνετε η διάγνωση της ΔΦΚ, των επιπλοκών της ΓΟΠ, όπως και άλλων καταστάσεων που μπορούν να προκαλέσουν ΓΟΠ. Σε περίπτωση που στην γαστροσκόπηση δεν επιβεβαιωθεί η ύπαρξη ΔΦΚ ή/και σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στη συνήθη θεραπεία μπορεί να χρειασθεί να γίνουν και άλλες ειδικές εξετάσεις, όπως μέτρηση της οξύτητας του γαστρικού υγρού (ph-μετρία οισοφάγου) και μελέτη της κινητικότητας του οισοφάγου (μανομετρία).

Ποια είναι η θεραπεία;
Πέραν των απλών μέτρων αντιμετώπισης (αποφυγή μεγάλων ποσοτήτων φαγητού και λήψη μικρότερων και συχνότερων γευμάτων, αποφυγή τροφών ή ποτών που ευνοούν την παλινδρόμηση, αποφυγή κατάκλισης για τουλάχιστον 2-3 ώρες μετά το φαγητό, ανύψωση του πάνω μέρους του κρεβατιού ή προσθήκη περισσότερων μαξιλαριών κάτω από το κεφάλι, αποφυγή καπνίσματος, απώλεια βάρους για υπέρβαρους ασθενεις, αποφυγή ένδυσης με στενά ρούχα ή σφικτά δεμένες ζώνες, άσκησης), σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση έχουν τα φάρμακα που ελαττώνουν την παραγωγή οξέος από το στομάχι. Η αντιμετώπιση της ΓΟΠ μπορεί να ποικίλλει από τα απλά μέτρα περιορισμού της παλινδρόμησης, την περιστασιακή λήψη φαρμάκων, ή την καθημερινή λήψη διαφόρων σκευασμάτων, ανάλογα με την περίπτωση του κάθε ασθενή.
Η θεραπεία της ΓΟΠ θεωρείται επιτυχημένη όταν ανακουφίζει πλήρως τον ασθενή από τα συμπτώματα, βελτιώνει την ποιότητα ζωής του και επουλώνει τυχόν οισοφαγίτιδα.
Σε περιπτώσεις επίμονης ΓΟΠ παρά τη θεραπευτίκη αντιμετώπιση, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική επιλογή.

New Picture 1

Δρ Δημήτριος Δημητρίου
Γαστροεντερολογος-Ηπατολόγος-Παθολόγος
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τηλ.: +35799319672