Potamitis Logo
  • 2
    Καλή Γεύση Χωρίς Αλάτι: Μαγειρέψτε τα όσπρια σας το κοτόπουλο, το κρέας ή το ψάρι με πολλά μπαχαρικά όπως σκόρδο, κρεμμύδι, curry, θυμάρι, ρίγανη ή ginger
  • 9

    IBS. Irritable bowel syndrome

Alexia Logo

Potamitis Gastroenterology & Nutrition

Υλικά (για 1 στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 23 εκ.)

Για τη βάση

  • 440 γραμμ. μπισκότα κανέλας
  • 180 γραμμ. βούτυρο ανάλατο, λιωμένο

Για την κρέμα

  • 500 γραμμ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3/4 του φλιτζανιού ζάχαρη άχνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού 
  • 300 γραμμ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί 
  • 220 γραμμ. λευκή σοκολάτα λιωμένη σε μπεν μαρί 
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ζελατίνη σε σκόνη
  • 1/4 του φλιτζανιού ζεστό νερό


Για την επικάλυψη

  • 2 φλιτζάνια sourcream
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη 
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζελατίνη σε σκόνη, διαλυμένη σε 2-3 κουταλιές ζεστού νερούτρούφα, καραμελάκια και σοκολατάκια σε χριστουγεννιάτικα χρώματα

Πως φτιάχνουμε το cheesecake :

  1. Ετοιμάζουμε πρώτα τη βάση. 
  2. Βάζουμε τα μπισκότα και το βούτυρο σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους και ανακατεύουμε να ενωθούν καλά. 
  3. Τα απλώνουμε σε μία φόρμα-δαχτυλίδι με αποσπώμενη βάση και διάμετρο 23 εκ. Φροντίζουμε να καλύψουμε τη βάση και ένα μέρος από τα τοιχώματα της φόρμας (2-3 εκ. περίπου). 
  4. Για την κρέμα, βάζουμε στον κάδο του μίξερ το τυρί, την άχνη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού και τα ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα. 
  5. Ρίχνουμε σιγά-σιγά τη λιωμένη σοκολάτα και την ενσωματώνουμε και αυτή στο μίγμα. 
  6. Διαλύουμε τη ζελατίνη στο ζεστό νερό και περιμένουμε λίγη ώρα να κρυώσει. 
  7. Στη συνέχεια, την προσθέτουμε στην κρέμα του τυριού και ανακατεύουμε για λίγη ώρα ακόμα, μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο και κρεμώδες μίγμα. 
  8. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτουμε τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος.
  9. Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις, χρησιμοποιώντας μια ελαστική σπάτουλα ή μαρίζ. 
  10. Αδειάζουμε την κρέμα πάνω από τη βάση και τοποθετούμε το cheesecake στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον. 
  11. Για την επικάλυψη, βάζουμε τη sourcream και τη ζάχαρη σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους και ανακατεύουμε με το μίξερ στη χαμηλότερη ταχύτητα μέχρι που μόλις να ενωθούν.
  12. Προσθέτουμε τη διαλυμένη ζελατίνη και ανακατεύουμε ξανά με το μίξερ για λίγα δευτερόλεπτα. 
  13. Απλώνουμε το μίγμα στην επιφάνεια του γλυκού και το ξαναβάζουμε στο ψυγείο για άλλες 4 ώρες τουλάχιστον (ιδανικά για ολόκληρο το βράδυ). 
  14. Όταν πρόκειται να το σερβίρουμε, το διακοσμούμε με τα υλικά της προτίμησης μας.