Potamitis Logo
  • 6

    Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση μίας μερίδας σαλάτας ημερησίως, αυξάνει τα επίπεδα βιταμινών και αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών.

  • 8

    Προτιμήστε τα «καλά» λίπη, όπως αυτά του ελαιόλαδου, των ξηρών καρπών και των λιπαρών ψαριών. Τα λίπη αυτά ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνουν τις φλεγμονές.

  • 5

    Τρώτε απεριόριστες ποσότητες λαχανικών και φρούτων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη , μην παραλείπετε όμως να τις συνδυάζετε με πρωτεΐνες.

  • 2
    Καλή Γεύση Χωρίς Αλάτι: Μαγειρέψτε τα όσπρια σας το κοτόπουλο, το κρέας ή το ψάρι με πολλά μπαχαρικά όπως σκόρδο, κρεμμύδι, curry, θυμάρι, ρίγανη ή ginger
  • 3
    Το γάλα είναι η πρώτη και σημαντικότερη τροφή του ανθρώπινου οργανισμού, αφού συνδυάζει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος με μια σειρά από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
  • 4
    Τα καρύδια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων στη φύση. Μια χούφτα καθαρισμένα καρύδια, εμπεριέχουν 2,5 γρ. ω-3 λιπαρών οξέων και αποδίδουν 185 θερμίδες.
  • 7

    Μη φοβάστε τα αυγά. Είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και άλλες σημαντικές θρεπτικές ουσίες. Τρώτε μέχρι και 3 αυγά την βδομάδα.

  • 1
    Νερό το αναντικατάστατο! Παρά τα όσα έχουν ειπωθεί εναντία στο νερό είναι σημαντικό να κρατάμε τον οργανισμό ενυδατωμένο. Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια ημερησίως – και ελάχιστο αλκοόλ
Alexia Logo

Potamitis Gastroenterology & Nutrition

Υλικά
• 500 γρ. παντζάρια (χωρίς τα πράσινα φύλλα τους)
• 1 φλ. τσαγιού καρυδόψιχα
• ½ φλ. τσαγιού μαϊντανό
• αλάτι
για τη σάλτσα:
• 250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
• 150 γρ. μαγιονέζα
• 3 σκελίδες σκόρδο
• ελαιόλαδο
• αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση Συνταγής
«...Το παντζάρι είναι το πιο μελαγχολικό ζαρζαβατικό, το πιο πρόθυμο να υποφέρει. Δεν μπορείς να βγάλεις αίμα στίβοντας ένα γογγύλι... Το παντζάρι είναι ο φονιάς που επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος. Το παντζάρι είναι ό,τι ακριβώς συμβαίνει στο κεράσι, όταν συνουσιάζεται μ' ένα καρότο...». Ένα μικρό απόσπασμα από τον συγγραφέα Τομ Ρόμπινς και το βιβλίο του «Το άρωμα του Ονείρου» και μία ολόκληρη συνταγή παντζαροσαλάτας για έξι φίλους από την Κωνσταντίνα και το εξαίρετο free press μαγειρικής "I COOK GREEK".
Ξεκινάμε από το προηγούμενο βράδυ, βράζοντας τα παντζάρια σε άφθονο αλατισμένο νερό. Μετά τα ξεφλουδίζουμε, τα κόβουμε σε κύβους και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι, να στραγγίσουν καλά. Τα σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο.
Την επόμενη μέρα, βγάζουμε τα παντζάρια από το ψυγείο, τα βάζουμε στον πάγκο της κουζίνας, να τα βλέπουμε και να τα χαιρόμαστε και συνεχίζουμε με τη σάλτσα. Πολτοποιούμε στο μπλέντερ το σκόρδο και κατόπιν προσθέτουμε το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, το λάδι και το αλατοπίπερο. Χτυπάμε πολύ καλά όλα τα υλικά μαζί και μόλις γίνουν ένα, τα βάζουμε για λίγο στο ψυγείο, να «δέσουν».
Όσο η σάλτσα είναι στο ψυγείο, ανακατεύουμε σε μια σαλατιέρα τα παντζάρια με το μαϊντανό και τα καρύδια – μερικά καρύδια κρατάμε για τη διακόσμηση στο τέλος. Μόλις βγάλουμε τη σάλτσα από το ψυγείο ξανά ανακατεύουμε στη σαλατιέρα ό,τι ετοιμάσαμε. Η σαλάτα μας αποκτά τέλειο χρώμα και με μερικά λεπτά στο ψυγείο αποκτά και τέλεια δροσάτη γεύση. Πριν πέσουμε να την φάμε, πασπαλίζουμε με τα καρυδάκια που κρατήσαμε και το μαϊντανό.