Potamitis Logo
  • 6

    Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση μίας μερίδας σαλάτας ημερησίως, αυξάνει τα επίπεδα βιταμινών και αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών.

  • 8

    Προτιμήστε τα «καλά» λίπη, όπως αυτά του ελαιόλαδου, των ξηρών καρπών και των λιπαρών ψαριών. Τα λίπη αυτά ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνουν τις φλεγμονές.

  • 5

    Τρώτε απεριόριστες ποσότητες λαχανικών και φρούτων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη , μην παραλείπετε όμως να τις συνδυάζετε με πρωτεΐνες.

  • 2
    Καλή Γεύση Χωρίς Αλάτι: Μαγειρέψτε τα όσπρια σας το κοτόπουλο, το κρέας ή το ψάρι με πολλά μπαχαρικά όπως σκόρδο, κρεμμύδι, curry, θυμάρι, ρίγανη ή ginger
  • 3
    Το γάλα είναι η πρώτη και σημαντικότερη τροφή του ανθρώπινου οργανισμού, αφού συνδυάζει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος με μια σειρά από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
  • 4
    Τα καρύδια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων στη φύση. Μια χούφτα καθαρισμένα καρύδια, εμπεριέχουν 2,5 γρ. ω-3 λιπαρών οξέων και αποδίδουν 185 θερμίδες.
  • 7

    Μη φοβάστε τα αυγά. Είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και άλλες σημαντικές θρεπτικές ουσίες. Τρώτε μέχρι και 3 αυγά την βδομάδα.

  • 1
    Νερό το αναντικατάστατο! Παρά τα όσα έχουν ειπωθεί εναντία στο νερό είναι σημαντικό να κρατάμε τον οργανισμό ενυδατωμένο. Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια ημερησίως – και ελάχιστο αλκοόλ
Alexia Logo

Potamitis Gastroenterology & Nutrition

Υλικά

Για τη φάβα
1 ½ φλιτζ. τσαγιού φάβα
1 μέτριο κρεμμύδι, καθαρισμένο
αλάτι, πιπέρι

Για το στιφάδο
300 γρ. κοκκάρια (περίπου 20 τεμάχια)*
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1/2 φλιτζ. τσαγιού κόκκινο κρασί
1/3 φλιτζ. τσαγιού γλυκό κρασί (κατά προτίμηση Μαυροδάφνη)
1 μικρό ξύλο κανέλας
1 γαρίφαλο
1 φύλλο δάφνης
αλάτι, πιπέρι

Για το λαδολέμονο
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 φλιτζ. τσαγιού χυμός από λεμόνι
4 στημονες σαφράν διαλυμένοι σε 1 κουτ. σούπας ζεστό νερό
1 κουτ. γλυκού φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης ή 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια μαϊντανού


Μερίδες 4
Προετοιμασία 30΄
Μαγείρεμα 1 ώρα 


Διαδικασία

Φάβα: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τη φάβα με 6 φλιτζ. τσαγιού νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά. Όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαφρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα για 3 - 4 λεπτά. Προσθέτουμε έπειτα το κρεμμύδι ολόκληρο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να χυλώσει η φάβα και να απορροφήσει όλο το νερό. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό κατά το μαγείρεμα. Προσοχή: δεν ανακατεύουμε για να μη βγάλει η φάβα το άμυλό της και κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.


Στιφάδο: Εν τω μεταξύ, καθαρίζουμε τα κοκκάρια, τα ρίχνουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε για 3 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Μετά ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά (κόκκινο κρασί, γλυκό κρασί, το ξύλο κανέλας, το γαρίφαλο και το φύλλο δάφνης), μισό φλιτζάνι τσαγιού νερό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου μισή ώρα ή μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μελώσουν τα κοκκάρια.


Λαδολέμονο: Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, βάζουμε τη σάλτσα σε βαζάκι και τη διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.


Φαγητό: Όταν η φάβα είναι έτοιμη, αφαιρούμε το κρεμμύδι και ρίχνουμε, όσο είναι ακόμα ζεστή, αρκετό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το μισό από το λαδολέμονο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει σαν πουρές και σερβίρουμε σε πιατέλα. Αν θέλουμε, για πιο λείο αποτέλεσμα, την πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ ή την περνάμε στο μπλέντερ. Αν δεν την καταναλώσουμε αμέσως, την σκεπάζουμε με μεβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια της για να μην πιάσει κρούστα.


Προτού σερβίρουμε, ρίχνουμε στο κέντρο της πιατέλας τα κοκκάρια με τη σάλτσα τους, περιχύνουμε με το υπόλοιπο λαδολέμονο και σερβίρουμε.

* Συμβουλή
Για να καθαρίσουμε ευκολότερα τα κοκκάρια, κόβουμε λίγο τη μια άκρη τους και μετά τα ζεματίζουμε για 2 λεπτά σε νερό που κοχλάζει. Μετά τα σουρώνουμε και τα καθαρίζουμε. Εναλλακτικά, παίρνουμε καθαρισμένα, κατεψυγμένα κοκκάρια που βρίσκουμε στους καταψύκτες μεγάλων σούπερ μάρκετ.