Potamitis Logo
  • 5

    Τρώτε απεριόριστες ποσότητες λαχανικών και φρούτων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη , μην παραλείπετε όμως να τις συνδυάζετε με πρωτεΐνες.

  • 2
    Καλή Γεύση Χωρίς Αλάτι: Μαγειρέψτε τα όσπρια σας το κοτόπουλο, το κρέας ή το ψάρι με πολλά μπαχαρικά όπως σκόρδο, κρεμμύδι, curry, θυμάρι, ρίγανη ή ginger
  • 3
    Το γάλα είναι η πρώτη και σημαντικότερη τροφή του ανθρώπινου οργανισμού, αφού συνδυάζει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος με μια σειρά από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
  • 6

    Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση μίας μερίδας σαλάτας ημερησίως, αυξάνει τα επίπεδα βιταμινών και αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών.

  • 8

    Προτιμήστε τα «καλά» λίπη, όπως αυτά του ελαιόλαδου, των ξηρών καρπών και των λιπαρών ψαριών. Τα λίπη αυτά ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνουν τις φλεγμονές.

  • 4
    Τα καρύδια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων στη φύση. Μια χούφτα καθαρισμένα καρύδια, εμπεριέχουν 2,5 γρ. ω-3 λιπαρών οξέων και αποδίδουν 185 θερμίδες.
  • 1
    Νερό το αναντικατάστατο! Παρά τα όσα έχουν ειπωθεί εναντία στο νερό είναι σημαντικό να κρατάμε τον οργανισμό ενυδατωμένο. Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια ημερησίως – και ελάχιστο αλκοόλ
  • 7

    Μη φοβάστε τα αυγά. Είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και άλλες σημαντικές θρεπτικές ουσίες. Τρώτε μέχρι και 3 αυγά την βδομάδα.

Alexia Logo

Potamitis Gastroenterology & Nutrition

Υλικά για 4 άτομα:

1 κιλό μικρές πατάτες

5 αυγά

250γρ αλεύρι

400γρ τριμμένα κρεμμύδια

2 κουτ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

2 πρέζες μαντζουράνα και 2 κουτ.ρίγανη

250mlκρέμα γάλακτος

βούτυρο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής:

1.Ψήστε τις πατάτες για μια ώρα σε φούρνο στους 180 βαθμούς. Ξεφλουδίστε τις, κάντε τις πουρέ και ζυμώστε τον πουρέ με 2 αυγά, το αλεύρι και 1 κουτ. αλάτι. Αφήστε τη ζύμη στην άκρη για 15 λεπτά, ανοίξτε τη σε φύλλο πάχους 5 χιλ. και διορθωστε το σχήμα σε ορθογώνιο.

2. Για τη γέμιση: Σοτάρετε τα κρεμμύδια σε 5 κουτ. βούτυρο, ρίξτε τα αρωματικά,  ανακατέψτε τα, σοτάρετε τα λίγο και αλατοπιπερώστε. Όταν η γέμιση κρυώσει, στρώστε την πάνω στο φύλο και κόψτε το σε λωρίδες φάρδους 4 εκ.

3. Για τα ρολάκια: Τυλίξτε τις λωρίδες σε ρολάκια και βάλτε όρθια σ’ ένα ταψί αλειμμένο με 2 κουτ. βούτυρο. Ψήστε τα ρολάκια για περίπου 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους  180 βαθμούς.

4. Η ολοκλήρωση: Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος με τα υπόλοιπα αυγά, αλάτι και πιπέρι, ρίξτε το μείγμα ανάμεσα στα ρολάκια και ψήστε τα στο φούρνο για 10 λεπτά.