Potamitis Logo
  • 3
    Το γάλα είναι η πρώτη και σημαντικότερη τροφή του ανθρώπινου οργανισμού, αφού συνδυάζει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος με μια σειρά από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
  • 5

    Τρώτε απεριόριστες ποσότητες λαχανικών και φρούτων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη , μην παραλείπετε όμως να τις συνδυάζετε με πρωτεΐνες.

  • 1
    Νερό το αναντικατάστατο! Παρά τα όσα έχουν ειπωθεί εναντία στο νερό είναι σημαντικό να κρατάμε τον οργανισμό ενυδατωμένο. Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια ημερησίως – και ελάχιστο αλκοόλ
  • 6

    Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση μίας μερίδας σαλάτας ημερησίως, αυξάνει τα επίπεδα βιταμινών και αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών.

  • 8

    Προτιμήστε τα «καλά» λίπη, όπως αυτά του ελαιόλαδου, των ξηρών καρπών και των λιπαρών ψαριών. Τα λίπη αυτά ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνουν τις φλεγμονές.

  • 4
    Τα καρύδια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων στη φύση. Μια χούφτα καθαρισμένα καρύδια, εμπεριέχουν 2,5 γρ. ω-3 λιπαρών οξέων και αποδίδουν 185 θερμίδες.
  • 7

    Μη φοβάστε τα αυγά. Είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και άλλες σημαντικές θρεπτικές ουσίες. Τρώτε μέχρι και 3 αυγά την βδομάδα.

  • 2
    Καλή Γεύση Χωρίς Αλάτι: Μαγειρέψτε τα όσπρια σας το κοτόπουλο, το κρέας ή το ψάρι με πολλά μπαχαρικά όπως σκόρδο, κρεμμύδι, curry, θυμάρι, ρίγανη ή ginger
Alexia Logo

Potamitis Gastroenterology & Nutrition

Σπανακόπιτα (40 περίπου κομμάτια)

Υλικά:

15 φύλλα ζύμης ανοιγμένα με το χέρι

2 κιλά σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο

300 γρ ελαιόλαδο

200 γρ τυρί σκληρή φέτα

300 γρ τυρί κότεϊτζ (cottage)

500 γρ φρέσκα χοντροκομμένα κρεμμύδια

2 ματσάκια ψιλοκομμένο άνηθο

2 κ. αλάτι

2 κ. άσπρο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής:

  1. Πλένετε καλά το σπανάκι, το χοντροκόβετε και το «ζεματάτε» σε βραστό νερό 2-3 λέπτα. «Μαραίνετε» ελαφρώς το κρεμμύδι και τον άνηθο με το μισό ελαιόλαδο. Σε μια λεκανίτσα τρίβετε με το χέρι το τυρί, ρίχνετε το κρεμμύδι με τον άνηθο και σπανάκι αφού το στραγγίξετε καλά. Τα ανακατεύετε καλά. Χωρίζετε τη γέμιση σε 2 μέρη.
  2. Στρώντε σε ταψί 5 φύλλα λαδωμένα με το υπόλοιπο λάδι, ρίχνετε τη μισή γέμιση, στρώνετε από πάνω πέντε ακόμα λαδωμένα φύλλα και προσθέτετε την υπόλοιπη γέμιση. Σκεπάζετε τη σπανακόπιτα με τα υπόλοιπα φύλλα, πάντα λαδωμένα. Το τελευταίο φύλλο το περνάτε με βρεγμένα χέρια. Ψήνετε την πίτα στο φούρνο 40-45 λεπτά χωρίς να την χαράξετε με μαχαίρι.

Σύσταση μιας μερίδας:

Θερμίδες: 225

Πρωτεϊνες: 8,5 γρ

Λίπος: 9,7 γρ

Υδατάνθρακες: 33,1 γρ

Χοληστερίνη : 7mg