Potamitis Logo
  • 1
    Νερό το αναντικατάστατο! Παρά τα όσα έχουν ειπωθεί εναντία στο νερό είναι σημαντικό να κρατάμε τον οργανισμό ενυδατωμένο. Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια ημερησίως – και ελάχιστο αλκοόλ
  • 8

    Προτιμήστε τα «καλά» λίπη, όπως αυτά του ελαιόλαδου, των ξηρών καρπών και των λιπαρών ψαριών. Τα λίπη αυτά ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνουν τις φλεγμονές.

  • 2
    Καλή Γεύση Χωρίς Αλάτι: Μαγειρέψτε τα όσπρια σας το κοτόπουλο, το κρέας ή το ψάρι με πολλά μπαχαρικά όπως σκόρδο, κρεμμύδι, curry, θυμάρι, ρίγανη ή ginger
  • 6

    Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση μίας μερίδας σαλάτας ημερησίως, αυξάνει τα επίπεδα βιταμινών και αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών.

  • 5

    Τρώτε απεριόριστες ποσότητες λαχανικών και φρούτων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη , μην παραλείπετε όμως να τις συνδυάζετε με πρωτεΐνες.

  • 4
    Τα καρύδια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων στη φύση. Μια χούφτα καθαρισμένα καρύδια, εμπεριέχουν 2,5 γρ. ω-3 λιπαρών οξέων και αποδίδουν 185 θερμίδες.
  • 3
    Το γάλα είναι η πρώτη και σημαντικότερη τροφή του ανθρώπινου οργανισμού, αφού συνδυάζει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος με μια σειρά από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
  • 7

    Μη φοβάστε τα αυγά. Είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και άλλες σημαντικές θρεπτικές ουσίες. Τρώτε μέχρι και 3 αυγά την βδομάδα.

Alexia Logo

Potamitis Gastroenterology & Nutrition

Υλικά για 2 άτομα:

130γρ κοφτά ζυμαρικά

1 μικρό καρότο

150γρ κολοκυθάκια

100γρ κίτρινη πιπεριά

1 μέτριο κρεμμύδι

1 χοντρό κοτσάνι σέλινο

2 φύλλα φασκόμηλο

150mlγάλα

1 κουτ.κορν φλάουερ

1 ½ κουτ. παρμεζάνα

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής:

  1. Βράστε τα ζυμαρικά aldente όταν η σάλτσα είναι σχεδόν έτοιμη. Καθαρίστε, πλύνετε, σκουπίστε τα λαχανικά και το σέλινο και κόψτε το σε κύβους.
  2. Ρίξτε όλα τα υλικά και το φασκόμηλο σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι με το λάδι και λίγο αλάτι, σκεπάστε και ψήστε τα λαχανικά που ετοιμάσατε για 10 λεπτά.
  3. Βάλτε στην άκρη 2 κουταλιές γάλα και το υπόλοιπο ρίξτε το σε μια μικρή κατσαρόλα, προσθέστε το κορν φλάουερ και ανακατεύοντας το σε χαμηλή φωτιά αφήστε τη σάλτσα να πήξει ελαφρώς. Αν χρειάζεται, ρίξτε τις 2 κουτ.γάλα. Αλατοπιπερώστε τη σάλτσα, αφαιρέστε το φασκόμηλο, ρίξτε την παρμεζάνα και ανακατέψτε.
  4. Ρίξτε τα ζυμαρικά σ’ ένα πυρίμαχο σκεύος ανάλογου μεγέθους, προσθέστε τα λαχανικά και τη σάλτσα. Γκρατινάρετε τα ζυμαρικά για μερικά λεπτά στο γκριλ του φούρνου και σερβίρετε τα ζεστά.

Θερμίδες ανα μερίδα: 294

Χρόνος εκτέλεσης: 30 λεπτά