Potamitis Logo
  • 2
    Καλή Γεύση Χωρίς Αλάτι: Μαγειρέψτε τα όσπρια σας το κοτόπουλο, το κρέας ή το ψάρι με πολλά μπαχαρικά όπως σκόρδο, κρεμμύδι, curry, θυμάρι, ρίγανη ή ginger
  • 9

    IBS. Irritable bowel syndrome

Alexia Logo

Potamitis Gastroenterology & Nutrition

Φλαουνίτσες

Υλικά για (30-35 φλαουνίτσες):

για την γέμιση:

1 κιλό διάφορα τυριά – αναρή, χαλλούμι και μαλακά τυριά

1 κ μπέικιν πάουντερ

¼ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

¼ κούπας ψιλοκομμένο δυόσμο

¼ κ κοπανισμένη μαστίχα

¼ κ μαχλέπι

¼ κ μοσχοκάρυδο

2 ολόκληρα αυγά

1 αυγό κτυπημένο για το άλειμμα

για την ζύμη:

5 κούπες αλεύρι  ( 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 2 κούπες αλεύρι ολικής αλέσεως)

1 κ αλάτι

5 κ μπέικιν πάουντερ

¼ κ κοπανισμένη μαστίχα

¼ κ μαχλέπι

¼ κ μοσχοκάρυδο

1 κούπα ελαιόλαδο

1 αυγό και ένα ασπράδι

¾ κούπα χυμό πορτοκάλι ή γάλα

½ κούπα σισάμι

Εκτέλεση:

1.Σ’ ένα μπολ ανακατέψτε όλα τα υλικά της γέμισης και ζυμώστε τα, ώστε να ενωθούν.

2.Σκεπάστε και αφήστε το μείγμα να σταθεί για 2 ώρες. Στο μεταξύ ετοιμάστε τη ζύμη. Σ’ ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τα μυρωδικά. Ρίξτε το λάδι και τρίψτε με τα δάκτυλα να γίνουν τρίμματα σαν του τραχανά. Προσθέστε τ’ αυγά και όσο χυμό ή γάλα χρειαστεί και ζυμώστε να γίνει η ζύμη ελαστική και να μην κολλάει στα δάκτυλα. Σκεπάστε την και αφήστε την να σταθεί για 30’.

3. Ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 0,5 εκ. Κόψτε στρογγυλά φυλλαράκια 10 εκ. και πατήστε τα στο σισάμι για να καλυφθεί η μια επιφάνεια. Βάλτε σε κάθε φυλλαράκι 2 κουταλιές από τη γέμιση. Διπλώστε 3 πλευρές του φύλλου επάνω από τη γέμιση χωρίς να την καλύψετε όλη και πιέστε με τα δάκτυλα τις γωνιές, να κολλήσουν έτσι ώστε να σχηματιστούν τρίγωνα. Αραδιάστε τις φλαούνες σε βουτυρωμένο ταψί, αλείψτε τη γέμιση με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίστε τη με σισάμι. Ψήστε τις στο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.