Potamitis Logo
  • 7

    Μη φοβάστε τα αυγά. Είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και άλλες σημαντικές θρεπτικές ουσίες. Τρώτε μέχρι και 3 αυγά την βδομάδα.

  • 2
    Καλή Γεύση Χωρίς Αλάτι: Μαγειρέψτε τα όσπρια σας το κοτόπουλο, το κρέας ή το ψάρι με πολλά μπαχαρικά όπως σκόρδο, κρεμμύδι, curry, θυμάρι, ρίγανη ή ginger
  • 4
    Τα καρύδια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων στη φύση. Μια χούφτα καθαρισμένα καρύδια, εμπεριέχουν 2,5 γρ. ω-3 λιπαρών οξέων και αποδίδουν 185 θερμίδες.
  • 5

    Τρώτε απεριόριστες ποσότητες λαχανικών και φρούτων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη , μην παραλείπετε όμως να τις συνδυάζετε με πρωτεΐνες.

  • 1
    Νερό το αναντικατάστατο! Παρά τα όσα έχουν ειπωθεί εναντία στο νερό είναι σημαντικό να κρατάμε τον οργανισμό ενυδατωμένο. Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια ημερησίως – και ελάχιστο αλκοόλ
  • 3
    Το γάλα είναι η πρώτη και σημαντικότερη τροφή του ανθρώπινου οργανισμού, αφού συνδυάζει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος με μια σειρά από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
  • 6

    Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση μίας μερίδας σαλάτας ημερησίως, αυξάνει τα επίπεδα βιταμινών και αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών.

  • 8

    Προτιμήστε τα «καλά» λίπη, όπως αυτά του ελαιόλαδου, των ξηρών καρπών και των λιπαρών ψαριών. Τα λίπη αυτά ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνουν τις φλεγμονές.

Alexia Logo

Potamitis Gastroenterology & Nutrition

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 45 λεπτά

Υλικά για 4 άτομα:

2 Κ ελαιόλαδο

1 φλ. κρεμμύδι κομμένο

Αλάτι

Μαύρο πιπέρι

1500 γρ κρέας ψαχνό (κοτόπουλο ή αρνί) κομμένο σε κύβους

1 φλ κόκκινο κρασί

1 φύλλο δάφνης

1 πρέζα φρέσκο θυμάρι

6-8 αγκινάρες σε κομμάτια

1 φλ.ζωμό βοδινού

1 φλ. ντομάτες κομμάτια

2 φλ. μαγειρεμένες φακές

Εκτέλεση συνταγής:

  1. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
  2. Προθερμαίνετε το κρεμύδι και το ψήνετε για 5 λεπτά
  3. Δυναμώνετε τη φωτιά, αλατοπιπερώνετε το αρνί ή το κοτόπουλο και το βάζετε στο τηγάνι. Ψήνετε ομοιόμορφα το αρνί ή το κοτόπουλο.
  4. Προσθέτετε το κρασί και το θυμάρι. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε το τηγάνι και ψήνετε για ακόμα 25 λεπτά.
  5. Προσθέτετε τις αγκινάρες, το ζωμό και τις ντομάτες. Κλείνετε το τηγάνι και ψήνετε για ακόμα 10 λεπτά.
  6. Προσθέτετε τις μαγειρεμένες φακές και ψήνετε για ακόμα 15 λεπτά.