Potamitis Logo
  • 9

    IBS. Irritable bowel syndrome

  • 2
    Καλή Γεύση Χωρίς Αλάτι: Μαγειρέψτε τα όσπρια σας το κοτόπουλο, το κρέας ή το ψάρι με πολλά μπαχαρικά όπως σκόρδο, κρεμμύδι, curry, θυμάρι, ρίγανη ή ginger
Alexia Logo

Potamitis Gastroenterology & Nutrition

 

Χρόνος προετοιμασίας : 30’ χρόνος ψησίματος : 30’

 

Υλικά:

  • 1 ½ φλ. ελαιόλαδο
  • ½ φλ άσπρη ζάχαρη
  • ½ φλ μαύρη ζάχρη
  • 1 φλ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • ¼ φλ. κονιακ
  • 2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 8 φλ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το σιρόπι:

  • 2 φλ. μαύρο μέλι
  • 2 φλ. μαύρη ζάχαρη
  • 2 φλ. νερό

Για το γαρνίρισμα:

  • 1 ½ φλ. ψιλοκομμένα καρύδια
  • 1 κ. κανέλα
  • ½ κουταλάκι γαρύφαλο

Εκτέλεση συνταγής:

 

  1. Χτυπήστε 4’ λεπτά στο μίξερ/ μπλέντερ σε δυνατή ταχύτητα τα πρώτα 6 υλικά (λάδι, ζάχαρη, χυμό πορτοκαλιού, κονιακ και ξύσμα πορτοκαλιού)
  2. Κοσκινίστε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ σε μια λεκάνη ζυμώματος.
  3. Ανοίξτε μια τρύπα στο κέντρο και ρίξτε το μείγμα των υγρών υλικών. Παίρνοντας λίγο λίγο το αλεύρι από τριγύρω ανακατέψτε το με τα υγρά υλικά και ζυμώστε το ελαφρά.
  4. Πλάστε ή κόψτε τη ζύμη με κουπ πατ σε διάφορα σχήματα. Αραδειάστε τα σε ταψί και ψήστε τα στους 175 βαθμούς κελσίου για 30’ περίπου, ώσπου να ροδίσουν καλά.
  5. Βράστε το μέλι με τη ζάχαρη και το νερό για 5’, αφαιρέστε τον αφρό και περιχύστε τα μελομακάρονα μόλις βγουν από το φούρνο.
  6. Όταν πιουν το σιρόπι, αναποδογυρίστε τα και αφήστε να σταθούν, ώσπου να κρυώσουν εντελώς.
  7. Ανακατέψτε τα καρύδια με την κανέλα και το γαρύφαλλο.
  8. Πάρτε τα μελομακάρονα ένα-ένα, αναποδογυρίστε τα και έτσι όπως είναι μελωμένη η επιφάνεια, πασπαλίστε τα με το καρύδι και αραδιάστε τα σε πιατέλα.
  9. Σκεπάστε τα με πλαστική μεμβράνη. Διατηρούνται ένα μήνα εκτός ψυγείου.