Potamitis Logo
  • 8

    Προτιμήστε τα «καλά» λίπη, όπως αυτά του ελαιόλαδου, των ξηρών καρπών και των λιπαρών ψαριών. Τα λίπη αυτά ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνουν τις φλεγμονές.

  • 4
    Τα καρύδια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων στη φύση. Μια χούφτα καθαρισμένα καρύδια, εμπεριέχουν 2,5 γρ. ω-3 λιπαρών οξέων και αποδίδουν 185 θερμίδες.
  • 2
    Καλή Γεύση Χωρίς Αλάτι: Μαγειρέψτε τα όσπρια σας το κοτόπουλο, το κρέας ή το ψάρι με πολλά μπαχαρικά όπως σκόρδο, κρεμμύδι, curry, θυμάρι, ρίγανη ή ginger
  • 5

    Τρώτε απεριόριστες ποσότητες λαχανικών και φρούτων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη , μην παραλείπετε όμως να τις συνδυάζετε με πρωτεΐνες.

  • 7

    Μη φοβάστε τα αυγά. Είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και άλλες σημαντικές θρεπτικές ουσίες. Τρώτε μέχρι και 3 αυγά την βδομάδα.

  • 3
    Το γάλα είναι η πρώτη και σημαντικότερη τροφή του ανθρώπινου οργανισμού, αφού συνδυάζει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος με μια σειρά από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
  • 1
    Νερό το αναντικατάστατο! Παρά τα όσα έχουν ειπωθεί εναντία στο νερό είναι σημαντικό να κρατάμε τον οργανισμό ενυδατωμένο. Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια ημερησίως – και ελάχιστο αλκοόλ
  • 6

    Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση μίας μερίδας σαλάτας ημερησίως, αυξάνει τα επίπεδα βιταμινών και αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών.

Alexia Logo

Potamitis Gastroenterology & Nutrition

 

Χρόνος προετοιμασίας : 30’ χρόνος ψησίματος : 30’

 

Υλικά:

  • 1 ½ φλ. ελαιόλαδο
  • ½ φλ άσπρη ζάχαρη
  • ½ φλ μαύρη ζάχρη
  • 1 φλ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • ¼ φλ. κονιακ
  • 2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 8 φλ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το σιρόπι:

  • 2 φλ. μαύρο μέλι
  • 2 φλ. μαύρη ζάχαρη
  • 2 φλ. νερό

Για το γαρνίρισμα:

  • 1 ½ φλ. ψιλοκομμένα καρύδια
  • 1 κ. κανέλα
  • ½ κουταλάκι γαρύφαλο

Εκτέλεση συνταγής:

 

  1. Χτυπήστε 4’ λεπτά στο μίξερ/ μπλέντερ σε δυνατή ταχύτητα τα πρώτα 6 υλικά (λάδι, ζάχαρη, χυμό πορτοκαλιού, κονιακ και ξύσμα πορτοκαλιού)
  2. Κοσκινίστε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ σε μια λεκάνη ζυμώματος.
  3. Ανοίξτε μια τρύπα στο κέντρο και ρίξτε το μείγμα των υγρών υλικών. Παίρνοντας λίγο λίγο το αλεύρι από τριγύρω ανακατέψτε το με τα υγρά υλικά και ζυμώστε το ελαφρά.
  4. Πλάστε ή κόψτε τη ζύμη με κουπ πατ σε διάφορα σχήματα. Αραδειάστε τα σε ταψί και ψήστε τα στους 175 βαθμούς κελσίου για 30’ περίπου, ώσπου να ροδίσουν καλά.
  5. Βράστε το μέλι με τη ζάχαρη και το νερό για 5’, αφαιρέστε τον αφρό και περιχύστε τα μελομακάρονα μόλις βγουν από το φούρνο.
  6. Όταν πιουν το σιρόπι, αναποδογυρίστε τα και αφήστε να σταθούν, ώσπου να κρυώσουν εντελώς.
  7. Ανακατέψτε τα καρύδια με την κανέλα και το γαρύφαλλο.
  8. Πάρτε τα μελομακάρονα ένα-ένα, αναποδογυρίστε τα και έτσι όπως είναι μελωμένη η επιφάνεια, πασπαλίστε τα με το καρύδι και αραδιάστε τα σε πιατέλα.
  9. Σκεπάστε τα με πλαστική μεμβράνη. Διατηρούνται ένα μήνα εκτός ψυγείου.