Potamitis Logo
  • 5

    Τρώτε απεριόριστες ποσότητες λαχανικών και φρούτων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη , μην παραλείπετε όμως να τις συνδυάζετε με πρωτεΐνες.

  • 2
    Καλή Γεύση Χωρίς Αλάτι: Μαγειρέψτε τα όσπρια σας το κοτόπουλο, το κρέας ή το ψάρι με πολλά μπαχαρικά όπως σκόρδο, κρεμμύδι, curry, θυμάρι, ρίγανη ή ginger
  • 3
    Το γάλα είναι η πρώτη και σημαντικότερη τροφή του ανθρώπινου οργανισμού, αφού συνδυάζει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος με μια σειρά από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
  • 6

    Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση μίας μερίδας σαλάτας ημερησίως, αυξάνει τα επίπεδα βιταμινών και αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών.

  • 8

    Προτιμήστε τα «καλά» λίπη, όπως αυτά του ελαιόλαδου, των ξηρών καρπών και των λιπαρών ψαριών. Τα λίπη αυτά ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνουν τις φλεγμονές.

  • 4
    Τα καρύδια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων στη φύση. Μια χούφτα καθαρισμένα καρύδια, εμπεριέχουν 2,5 γρ. ω-3 λιπαρών οξέων και αποδίδουν 185 θερμίδες.
  • 1
    Νερό το αναντικατάστατο! Παρά τα όσα έχουν ειπωθεί εναντία στο νερό είναι σημαντικό να κρατάμε τον οργανισμό ενυδατωμένο. Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια ημερησίως – και ελάχιστο αλκοόλ
  • 7

    Μη φοβάστε τα αυγά. Είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και άλλες σημαντικές θρεπτικές ουσίες. Τρώτε μέχρι και 3 αυγά την βδομάδα.

Alexia Logo

Potamitis Gastroenterology & Nutrition

Συστατικά

  • 60 γρ Μαργαρίνη
  • 1 κ.σ ζάχαρη
  • 1 κ.σ αλάτι
  • 225 ml γάλα σόγιας
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 550 γρ σκληρό αλεύρι
  • Το ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Τρόπος μαγειρέματος

  1. Ανακατέψτε το νερό, λίγο αλεύρι και τη μαγιά, σκεπάστε το μείγμα και αφήστε το στην άκρη για μια ώρα
  1. Σε μεγάλη λεκάνη ανακατέψτε το αλεύρι και το ξύσμα πορτοκαλιού
  1. Σε μίξερ κτυπήστε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη
  1. Ζεστάνετε ελαφρά το γάλα και ανακατέψτε τη μαγιά.
  1. Προσθέστε στα στεγνά υλικά και το χυλό με τη μαγιά
  1. Ζυμώστε όλα τα υλικά στη λεκάνη καλά
  1. Σκέπάστε την λεκάνη με ένα πανί και άφηστε την σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 2 ώρες
  1. Πιάστε και πάλι τη ζύμη και ξαναζυμώσσε. Αφήστε άλλη μια ώρα να φουσκώσει σκεπασμένη
  1. Πλέξετε τα τσουρέκια σας σε ό, τι σχέδιο θέλετε και αφήστε τα να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος. (Ο φούρνος με αέρα είναι ιδανικός σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία)
  1. Αλείψετε με τους κρόκους αυγών που έχετε κρατήσει, αφού τους χτυπήσετε με λίγο χλιαρό νερό
  1. Πασπαλίστε με τα αμύγδαλα
  1. Ψήστε στους 170oC στον αέρα για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα!