Potamitis Logo
  • 5

    Τρώτε απεριόριστες ποσότητες λαχανικών και φρούτων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη , μην παραλείπετε όμως να τις συνδυάζετε με πρωτεΐνες.

  • 2
    Καλή Γεύση Χωρίς Αλάτι: Μαγειρέψτε τα όσπρια σας το κοτόπουλο, το κρέας ή το ψάρι με πολλά μπαχαρικά όπως σκόρδο, κρεμμύδι, curry, θυμάρι, ρίγανη ή ginger
  • 3
    Το γάλα είναι η πρώτη και σημαντικότερη τροφή του ανθρώπινου οργανισμού, αφού συνδυάζει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος με μια σειρά από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
  • 6

    Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση μίας μερίδας σαλάτας ημερησίως, αυξάνει τα επίπεδα βιταμινών και αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών.

  • 8

    Προτιμήστε τα «καλά» λίπη, όπως αυτά του ελαιόλαδου, των ξηρών καρπών και των λιπαρών ψαριών. Τα λίπη αυτά ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνουν τις φλεγμονές.

  • 4
    Τα καρύδια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων στη φύση. Μια χούφτα καθαρισμένα καρύδια, εμπεριέχουν 2,5 γρ. ω-3 λιπαρών οξέων και αποδίδουν 185 θερμίδες.
  • 1
    Νερό το αναντικατάστατο! Παρά τα όσα έχουν ειπωθεί εναντία στο νερό είναι σημαντικό να κρατάμε τον οργανισμό ενυδατωμένο. Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια ημερησίως – και ελάχιστο αλκοόλ
  • 7

    Μη φοβάστε τα αυγά. Είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και άλλες σημαντικές θρεπτικές ουσίες. Τρώτε μέχρι και 3 αυγά την βδομάδα.

Alexia Logo

Potamitis Gastroenterology & Nutrition

 

ΥΛΙΚΑ

½ κ. ντοματάκια

1 κ.σ. ντοματοπελτέ

2 πατάτες

2 ξερά κρεμμύδια

3 κολοκυθάκια

1 φλ. ρύζι

Βασιλικό

Ελαιόλαδο

Αλάτι & πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ρίχνεις τα ντοματάκια σε μια λεκάνη με ζεστό νερό, για να μαλακώσουν και να ξεκολλάει εύκολα η φλούδα τους. Τα στύβεις σε ένα σουρωτήρι. Ρίχνεις τον χυμό τους σε μια κατσαρόλα, προσθέτεις 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και αφήνεις τον ντοματοχυμό να βράσει. Προαιρετικά μπορείς να προσθέσεις ένα κουταλάκι ντοματοπελτέ, για να πάρει η σούπα σου έντονο κόκκινο χρώμα. Όταν πάρει την πρώτη βράση ρίχνεις τα λαχανικά, να βράσουν κι αυτά. Μπορείς να τα ψιλοκόψεις αλλά μπορείς να τα βάλεις και ολόκληρα μέσα στην σούπα. Τα αφήνεις να βράσουν και λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, ρίχνεις το ρύζι για να χυλώσει η σούπα και τον βασιλικό ψιλοκομμένο. Όταν χυλώσεις την κατεβάζεις από την φωτιά και την σερβίρεις με αλμυρό τυράκι. Σερβίρεται ζεστή.