Potamitis Logo
  • 1
    Νερό το αναντικατάστατο! Παρά τα όσα έχουν ειπωθεί εναντία στο νερό είναι σημαντικό να κρατάμε τον οργανισμό ενυδατωμένο. Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια ημερησίως – και ελάχιστο αλκοόλ
  • 8

    Προτιμήστε τα «καλά» λίπη, όπως αυτά του ελαιόλαδου, των ξηρών καρπών και των λιπαρών ψαριών. Τα λίπη αυτά ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνουν τις φλεγμονές.

  • 2
    Καλή Γεύση Χωρίς Αλάτι: Μαγειρέψτε τα όσπρια σας το κοτόπουλο, το κρέας ή το ψάρι με πολλά μπαχαρικά όπως σκόρδο, κρεμμύδι, curry, θυμάρι, ρίγανη ή ginger
  • 6

    Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση μίας μερίδας σαλάτας ημερησίως, αυξάνει τα επίπεδα βιταμινών και αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών.

  • 5

    Τρώτε απεριόριστες ποσότητες λαχανικών και φρούτων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη , μην παραλείπετε όμως να τις συνδυάζετε με πρωτεΐνες.

  • 4
    Τα καρύδια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων στη φύση. Μια χούφτα καθαρισμένα καρύδια, εμπεριέχουν 2,5 γρ. ω-3 λιπαρών οξέων και αποδίδουν 185 θερμίδες.
  • 3
    Το γάλα είναι η πρώτη και σημαντικότερη τροφή του ανθρώπινου οργανισμού, αφού συνδυάζει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος με μια σειρά από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
  • 7

    Μη φοβάστε τα αυγά. Είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και άλλες σημαντικές θρεπτικές ουσίες. Τρώτε μέχρι και 3 αυγά την βδομάδα.

Alexia Logo

Potamitis Gastroenterology & Nutrition

Σούπα με κοτόπουλο, χόρτα και καρότα

Αυτή είναι μία απλή βασική συνταγή σούπας με λαχανικά. Στο τέλος προσθέτεις έτοιμο μαγειρεμένο κοτόπουλο που μπορείς να αντικαταστήσεις με κρέας, ψάρι, αυγολέμονο ή βρασμένα όσπρια..

1 καρότο

1/2 κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο

2 κουταλιές  ελαιόλαδο

1/4 κουταλάκι αλάτι

4 ποτήρια ζωμό κοτόπουλου, λαχανικών ή νερό

1/2 φλιτζάνι λεπτό κριθαράκι

1/2 ψητό ή βραστό κοτόπουλο

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μια χούφτα φρέσκο άνηθο

1 λεμόνι

Εκτέλεση συνταγής:

Καθαρίζεις το καρότο και το κρεμμύδι και τα κόβεις σε μικρά μικρά κομμάτια. Κάνεις το ίδιο για το σκόρδο. Σε μία κατσαρόλα βάζεις λίγο νερό και αχνίζεις τα λαχανικά σε χαμηλή φωτιά. Όταν μαλακώσουν λίγο, προσθέτεις το ζωμό, δυναμώνεις το μάτι και αφήνεις να πάρει μία βράση. Προσθέτεις το κριθαράκι και αφήνεις να μαγειρευτεί όση ώρα γράφει στο πακέτο. Περίπου 6-8 λεπτά είναι συνήθως καλά. Στο μεταξύ, ξεψαχνίζεις το κοτόπουλο αφαιρώντας κόκαλα και πέτσες. Το προσθέτεις στη σούπα μαζί με αλάτι και πιπέρι. Αφήνεις για 2-3 λεπτά, ανακατεύεις και αφαιρείς από τη φωτιά. Προσθέτεις τον άνηθο ψιλοκομμένο και το ωμό ελαιόλαδο. Μπορείς να προσθέσεις και το χυμό από το λεμόνι ή να αφήσεις τον καθένα να βάλει στο πιάτο του μαζί με λίγο έξτρα φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ελαιόλαδο.