Potamitis Logo
  • 6

    Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση μίας μερίδας σαλάτας ημερησίως, αυξάνει τα επίπεδα βιταμινών και αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών.

  • 8

    Προτιμήστε τα «καλά» λίπη, όπως αυτά του ελαιόλαδου, των ξηρών καρπών και των λιπαρών ψαριών. Τα λίπη αυτά ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνουν τις φλεγμονές.

  • 5

    Τρώτε απεριόριστες ποσότητες λαχανικών και φρούτων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη , μην παραλείπετε όμως να τις συνδυάζετε με πρωτεΐνες.

  • 2
    Καλή Γεύση Χωρίς Αλάτι: Μαγειρέψτε τα όσπρια σας το κοτόπουλο, το κρέας ή το ψάρι με πολλά μπαχαρικά όπως σκόρδο, κρεμμύδι, curry, θυμάρι, ρίγανη ή ginger
  • 3
    Το γάλα είναι η πρώτη και σημαντικότερη τροφή του ανθρώπινου οργανισμού, αφού συνδυάζει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος με μια σειρά από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
  • 4
    Τα καρύδια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων στη φύση. Μια χούφτα καθαρισμένα καρύδια, εμπεριέχουν 2,5 γρ. ω-3 λιπαρών οξέων και αποδίδουν 185 θερμίδες.
  • 7

    Μη φοβάστε τα αυγά. Είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και άλλες σημαντικές θρεπτικές ουσίες. Τρώτε μέχρι και 3 αυγά την βδομάδα.

  • 1
    Νερό το αναντικατάστατο! Παρά τα όσα έχουν ειπωθεί εναντία στο νερό είναι σημαντικό να κρατάμε τον οργανισμό ενυδατωμένο. Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια ημερησίως – και ελάχιστο αλκοόλ
Alexia Logo

Potamitis Gastroenterology & Nutrition

ΥΛΙΚΑ

½ κ. μανιτάρια

3 πράσινα κρεμμυδάκια

200 γρ. σπανάκι

200 γρ. μαρούλι

½ ματσ. άνηθο

Για το ταχινολέμονο:

6 κρεμμύδια

2 κ.σ. ταχίνι

Χυμό 1 λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το ταχινολέμονο:

Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά κομμάτια και τα σιγοβράζουμε με ελάχιστο νερό (1 ποτήρι του καφέ). Όταν μαλακώσουν και γίνουν διάφανα τα κατεβάζουμε από την φωτιά. Στη συνέχεια ρίχνουμε στο μπλέντερ 2 κ.σ. ταχίνι. Προσθέτουμε χυμό λεμονιού και λίγο νερό. Τα χτυπάμε, μέχρι να αφρατέψει το ταχίνι. Προσθέτουμε τα βρασμένα κρεμμύδια στο μίγμα και πολτοποιούμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.

Για την σούπα:

Kόβουμε τα μανιτάρια σε μικρά κομμάτια. Ψιλοκόβουμε τα πράσινα κρεμμυδάκια, το σπανάκι, το μαρούλι και τον άνηθο. Ρίχνουμε όλα τα λαχανικά σε μια κατσαρόλα και τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν και να βγάλουν τα υγρά τους. Στην συνέχεια προσθέτουμε νερό και τα αφήνουμε να βράσουν, περίπου 20 λεπτά. Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε 5 κ.σ. ρύζι, για να βράσει και αυτό.

Όταν είναι έτοιμη η σούπα, την κατεβάζουμε από την φωτιά, την αφήνουμε να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου και την… «αβγοκόβουμε» με ταχινολέμονο. Ενώ  ρίχνουμε το ταχινολέμονο στη σούπα, ανακατεύουμε συνεχώς, για να μην κόψει.