Potamitis Logo
  • 5

    Τρώτε απεριόριστες ποσότητες λαχανικών και φρούτων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη , μην παραλείπετε όμως να τις συνδυάζετε με πρωτεΐνες.

  • 4
    Τα καρύδια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων στη φύση. Μια χούφτα καθαρισμένα καρύδια, εμπεριέχουν 2,5 γρ. ω-3 λιπαρών οξέων και αποδίδουν 185 θερμίδες.
  • 2
    Καλή Γεύση Χωρίς Αλάτι: Μαγειρέψτε τα όσπρια σας το κοτόπουλο, το κρέας ή το ψάρι με πολλά μπαχαρικά όπως σκόρδο, κρεμμύδι, curry, θυμάρι, ρίγανη ή ginger
  • 1
    Νερό το αναντικατάστατο! Παρά τα όσα έχουν ειπωθεί εναντία στο νερό είναι σημαντικό να κρατάμε τον οργανισμό ενυδατωμένο. Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια ημερησίως – και ελάχιστο αλκοόλ
  • 6

    Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση μίας μερίδας σαλάτας ημερησίως, αυξάνει τα επίπεδα βιταμινών και αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών.

  • 7

    Μη φοβάστε τα αυγά. Είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και άλλες σημαντικές θρεπτικές ουσίες. Τρώτε μέχρι και 3 αυγά την βδομάδα.

  • 3
    Το γάλα είναι η πρώτη και σημαντικότερη τροφή του ανθρώπινου οργανισμού, αφού συνδυάζει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος με μια σειρά από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
  • 8

    Προτιμήστε τα «καλά» λίπη, όπως αυτά του ελαιόλαδου, των ξηρών καρπών και των λιπαρών ψαριών. Τα λίπη αυτά ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνουν τις φλεγμονές.

Alexia Logo

Potamitis Gastroenterology & Nutrition

 

(Για 2-3 μερίδες)

Υλικά:

4 παντζάρια 2 πατάτες
2 καρότα
1/2 κρεμμύδι
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1/4 κουταλάκι κόκκινο γλυκό πιπέρι
1/4 κουταλάκι μπούκοβο ή καυτερό πιπέρι
1 καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
½ κουταλάκι αποξηραμένο δυόσμο
50 ml κόκκινο ξηρό κρασί
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Κόβεις παντζάρια, πατάτες και καρότα σε κύβους. (Όσο πιο μικρά τα κόψεις, τόσο πιο γρήγορα θα γίνουν). Ψιλοκόβεις το κρεμμύδι και το βάζεις με 2 κουταλιές λάδι σε μέτρια φωτιά να μαλακώσει. Μετά από 3 λεπτά προσθέτεις τις πατάτες, τα καρότα, τα παντζάρια, το μπούκοβο και το γλυκό πιπέρι. Προσθέτεις το κρασί και περιμένεις μέχρι να εξατμιστεί. Στη συνέχεια αρχίζεις να ρίχνεις στην κατσαρόλα το ζωμό. Προσθέτεις το δυόσμο, αλατίζεις ανάλογα με τα γούστα σας, και σιγοβράζεις μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος των κομματιών. Αν θέλεις, πολτοποιείς μερικές από τις πατάτες για να αποκτήσει η σούπα πυκνή υφή. Σερβίρεις σε βαθιά πιάτα και τρίβεις μαύρο πιπέρι. Προαιρετικά προσθέτεις 2 κουταλιές γιαούρτι για μια εξαιρετική γευστική και χρωματική αντίθεση με τη ζεστή, καυτερή, βαθυκόκκινη παντζαρόσουπα.