Potamitis Logo
  • 2
    Καλή Γεύση Χωρίς Αλάτι: Μαγειρέψτε τα όσπρια σας το κοτόπουλο, το κρέας ή το ψάρι με πολλά μπαχαρικά όπως σκόρδο, κρεμμύδι, curry, θυμάρι, ρίγανη ή ginger
  • 9

    IBS. Irritable bowel syndrome

Alexia Logo

Potamitis Gastroenterology & Nutrition

Γλυκοπατάτα. Μπρόκολι και κολοκύθι

1 γλυκοπατάτα (450 γρ) καθαρισμένη και κομμένη

2 μπρόκολι δεντράκια

1 μέτριο κολοκύθι

Ψήνετε τα λαχανικά σας στον ατμό, πρώτα τη γλυκοπατάτα και μετά τα υπόλοιπα.

Τα πολτοποιείτε και προσθέτετε 1 κ ελαιόλαδο και νοστιμιά.

Πατάτα, καρότο, καλαμπόκι και τυράκι

1 μέτρια πατάτα

1 φρέσκο κρεμμυδάκι

1 μέτριο καρότο

4 Κ καλαμπόκι

150 μλ νοστιμιά (λαχανικά με νερό)

1 Κ ελαιόλαδο

Τσιγαρίζετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και προσθέστε την πατάτα, προσθέστε το νερό και τα υπόλοιπα λαχανικά Στη συνέχεια πολτοποιείτε όλα τα υλικά μαζί.

Πράσο, κόκκινη φακή και πατάτα

3-4 ροδέλες πράσο

 3 Κ  κόκκινη φακή μουλιασμένη στο νερό για 12 ώρες

1 μέτρια πατάτα

1 Κ ελαιόλαδο

Τσιγαρίζετε το πράσο σε ελαιόλαδο, προσθέτετε την πατάτα και νερό μέχρι να την καλύψετε. Ξεπλύνετε τις φακές και προσθέστε τις στο τηγάνι μαζί με την πατάτα και προσθέστε νερό. Σιγοβράστε τα υλικά για 20-25 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέστε ακόμα λίγο νέρο, αλλά προσέξτε ότι στο τέλος θα υπάρχει μόνο ελάχιστο νερό στο τηγάνι. Στη συνέχεια πολτοποιείτε όλα τα υλικά μαζί.

Ντομάτα και κόκκινη κολοκύθα με ζυμαρικά

2κ. Ελαιόλαδο

½ κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

1κ θυμάρι αποξηραμένο

125γρ αποφλοιωμένη και κομμένη σε κύβους κόκκινη κολοκύθα

1 σκελίδα σκόρδο ξεφλουδισμένη και τριμμένη

400γρ ντομάτες κομμένες σε κύβους

5Κ νερό

½ κ πάστα ντομάτας/πουρέ ντομάτας

30γρ τυράκι τσένταρ

1κ κρέμα γάλακτος

75 γρ μακαρονάκια

Ζεσταίνεται το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το θυμάρι και την κολοκύθα. Χαμηλώνεται την φωτιά για 5 λεπτά περίπου και στη συνέχεια προσθέτετε τον σκόρδο και ψήνετε για ακόμα ένα λεπτό. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το τυρί και την κρέμα γάλακτος. Σιγοβράστε όλα μαζί τα υλικά για ακόμη 30 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτετε το τυρί, πολτοποιείται τα υλικά και στο τέλος αναμειγνύετε και την κρέμα.

Στο μεταξύ να έχετε βράσει και τα ζυμαρικά τα οποία και να στραγγίξετε. Στο τέλος προσθέτετε την πάστα ντομάτας.

Σολομός με καρότα και μπιζέλι

150μλ νερό

1 μικρή πατάτα καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους

1 μεσαίο καρότο καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους

100γρ φιλέτο σολομού χωρίς κόκκαλα κομμένο σε μικρούς κύβους

2Κ μπιζέλι

45γρ τριμμένο τυρί τσένταρ

Βράζετε το νερό μαζί με το καρότο και την πατάτα. Τα ψήνεται για περίπου 7-8 λεπτά. Προσθέτετε τον σολομό και τα μπιζέλια και τα σιγοβράζετε για ακόμα 3 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτετε το τριμμένο τυρί. Στο τέλος πολτοποιείτε όλα τα υλικά μαζί.

 

Alexia’s Σολομός

1 μεγάλο καρότο

100γρ φιλέτο σολομού χωρίς κόκκαλα

1Κ γάλα

15γρ ανάλατο βούτυρο

2 μεγάλες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες

30γρ τυρί τσένταρ τριμμένο

Βάζουμε στον ατμό το καρότο για 15 λεπτά  Στη συνέχεια βάζουμε τον σολομό και το γάλα σε ένα πιάτο και τα τοποθετούμε στο φούρνο μικροκυμάτων για περίπου 1 ½ λεπτό. Το αφήνετε στην άκρη και συνεχίζετε με την υπόλοιπη συνταγή.

Στη συνέχεια λιώνετε τον βούτυρο και σωτάρετε τις ντομάτες και έπειτα προσθέτετε το τριμμένο τυρί μέχρι να λιώσει. Στη συνέχεια flakeτο ψάρι και προσθέστε την ντομάτα με το τυρί και το καρότο. Αν το μωρό σας λόγω ηλικίας δεν μπορεί να φάει το φαγητό σε κομμάτια πολτοποιείστε όλα τα υλικά μαζί.

Κοτόπουλο και μήλο κάρυ

1Κ ηλιανθέλαιο

1 μικρό κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

1/4κ τζίντζερ τριμμένο(προαιρετικά)

1 ½ κ πάστα κάρυ ελαφρώς πικάντικη

100μλ νερό

100γρ γάλα

4 παστά μήλα κομμένα

¼ μικρή κολοκύθα κομμένη σε κύβους

1 μικρό στήθος κοτόπουλου κομμένο σε κύβους

Τσιγαρίζεται το κρεμμύδι, το τζίντζερ για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτετε την πάστα κάρυ και μαγειρεύετε για 30 δευτερόλεπτα περίπου τα υλικά. Στη συνέχεια προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά αυξάνεται την θερμοκρασία και σιγοβράζετε για 12 λεπτά. Πολτοποιείτε όλα τα υλικά μαζί.