Potamitis Logo
  • 6

    Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση μίας μερίδας σαλάτας ημερησίως, αυξάνει τα επίπεδα βιταμινών και αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών.

  • 4
    Τα καρύδια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων στη φύση. Μια χούφτα καθαρισμένα καρύδια, εμπεριέχουν 2,5 γρ. ω-3 λιπαρών οξέων και αποδίδουν 185 θερμίδες.
  • 2
    Καλή Γεύση Χωρίς Αλάτι: Μαγειρέψτε τα όσπρια σας το κοτόπουλο, το κρέας ή το ψάρι με πολλά μπαχαρικά όπως σκόρδο, κρεμμύδι, curry, θυμάρι, ρίγανη ή ginger
  • 7

    Μη φοβάστε τα αυγά. Είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και άλλες σημαντικές θρεπτικές ουσίες. Τρώτε μέχρι και 3 αυγά την βδομάδα.

  • 3
    Το γάλα είναι η πρώτη και σημαντικότερη τροφή του ανθρώπινου οργανισμού, αφού συνδυάζει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος με μια σειρά από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
  • 5

    Τρώτε απεριόριστες ποσότητες λαχανικών και φρούτων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη , μην παραλείπετε όμως να τις συνδυάζετε με πρωτεΐνες.

  • 8

    Προτιμήστε τα «καλά» λίπη, όπως αυτά του ελαιόλαδου, των ξηρών καρπών και των λιπαρών ψαριών. Τα λίπη αυτά ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνουν τις φλεγμονές.

  • 1
    Νερό το αναντικατάστατο! Παρά τα όσα έχουν ειπωθεί εναντία στο νερό είναι σημαντικό να κρατάμε τον οργανισμό ενυδατωμένο. Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια ημερησίως – και ελάχιστο αλκοόλ
Alexia Logo

Potamitis Gastroenterology & Nutrition

Υλικά (για 6-8 άτομα):

1 κιλό αρακά (καταψυγμένο)
50 γρ. βούτυρο
8 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1κ. ζάχαρη
2 Κ. φρέσκια μέντα ψιλοκομμένη (εναλλακτικά χρησιμοποιείστε δυόσμο)
αλάτι και πιπέρι

για το σερβίρισμα

½ φλ. κρέμα γάλακτος
6-8 κορυφές φύλλων μέντας
1 κ. μαύροι σπόροι κρεμμυδιού (nigella sativa) για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση συνταγής:

1. Λιώνετε το βούτυρο σε μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το μπέικον με το κρεμμυδάκι για 5 λεπτά. Προσθέτετε τον καταψυγμένο αρακά και αλάτι και τα ανακατεύετε μαζί. Προσθέτετε 1.450 ml βραστού νερού και τη ζάχαρη. Κλείνετε το καπάκι και βάζετε τη φωτιά χαμηλά για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς. Αποσύρετε, αφήνετε να κρυώσει λίγο και με blender χειρός πολτοποιείτε τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Δοκιμάζετε και ρυθμίζετε σε αλάτι και πιπέρι.

Περνάτε τον πολτό από μέτριο σουρωτήρι σε άλλο σκεύος. Προσθέτετε την κομμένη φρέσκια μέντα και –αν χρειαστεί- ξαναζεσταίνετε ελαφρά πριν το σερβίρισμα.

2.Μεταφέρετε σε ζεστά πιάτα σούπας, γαρνίροντας το καθένα με γραμμές από την κρέμα γάλακτος και τους μαύρους σπόρους κρεμμυδιού διακοσμώντας με φρέσκα φυλλαράκια μέντας.