Potamitis Logo
  • 9

    IBS. Irritable bowel syndrome

  • 2
    Καλή Γεύση Χωρίς Αλάτι: Μαγειρέψτε τα όσπρια σας το κοτόπουλο, το κρέας ή το ψάρι με πολλά μπαχαρικά όπως σκόρδο, κρεμμύδι, curry, θυμάρι, ρίγανη ή ginger
Alexia Logo

Potamitis Gastroenterology & Nutrition

Υλικά:

  • 2 κρεμμύδια μεγάλα, ψιλοκομμένα
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 250 γρ. κριθαράκι ολικής αλέσεως ή barley
  • 1/2 κούπα κρασί λευκό
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1 κύβο κοτόπουλου
  • 800 ml νερό ζεστό (για τον κύβο)
  • 70 γρ. μπόλικη παρμεζάνα τριμμένη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • θυμάρι φρέσκο 4-5 κλωνάρια, μόνο το φύλλο για το σερβίρισμα

Για τα μανιτάρια:

  • 300 γρ. διάφορα μανιτάρια φρέσκα κομμένα σε φέτες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής:

  • Σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο για τουλάχιστον 10 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 3 λεπτά.
  • Μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε το κριθαράκι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Προσθέτουμε το κρασί και ανακατεύουμε απαλά συνεχώς.
  • Προσέχουμε να εξατμιστεί όλο το κρασί πριν ξεκινήσουμε να προσθέτουμε το ζωμό ώστε να μην είναι ξινό το ριζότο. 
  • Διατηρώντας μέτρια τη θερμοκρασία ρίχνουμε αρκετό ζωμό, ώστε να καλύψει το ρύζι και ανακατεύουμε συνεχώς.

Μόλις απορροφηθεί ο ζωμός, ρίχνουμε άλλη μια κουταλιά και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι που το  κριθαράκι να είναι έτοιμο, δηλαδή να είναι κρεμώδες αλλά al dente.