Potamitis Logo
  • 5

    Τρώτε απεριόριστες ποσότητες λαχανικών και φρούτων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη , μην παραλείπετε όμως να τις συνδυάζετε με πρωτεΐνες.

  • 2
    Καλή Γεύση Χωρίς Αλάτι: Μαγειρέψτε τα όσπρια σας το κοτόπουλο, το κρέας ή το ψάρι με πολλά μπαχαρικά όπως σκόρδο, κρεμμύδι, curry, θυμάρι, ρίγανη ή ginger
  • 3
    Το γάλα είναι η πρώτη και σημαντικότερη τροφή του ανθρώπινου οργανισμού, αφού συνδυάζει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος με μια σειρά από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
  • 6

    Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση μίας μερίδας σαλάτας ημερησίως, αυξάνει τα επίπεδα βιταμινών και αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών.

  • 8

    Προτιμήστε τα «καλά» λίπη, όπως αυτά του ελαιόλαδου, των ξηρών καρπών και των λιπαρών ψαριών. Τα λίπη αυτά ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνουν τις φλεγμονές.

  • 4
    Τα καρύδια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων στη φύση. Μια χούφτα καθαρισμένα καρύδια, εμπεριέχουν 2,5 γρ. ω-3 λιπαρών οξέων και αποδίδουν 185 θερμίδες.
  • 1
    Νερό το αναντικατάστατο! Παρά τα όσα έχουν ειπωθεί εναντία στο νερό είναι σημαντικό να κρατάμε τον οργανισμό ενυδατωμένο. Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια ημερησίως – και ελάχιστο αλκοόλ
  • 7

    Μη φοβάστε τα αυγά. Είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και άλλες σημαντικές θρεπτικές ουσίες. Τρώτε μέχρι και 3 αυγά την βδομάδα.

Alexia Logo

Potamitis Gastroenterology & Nutrition

Υλικά ( για 2 άτομα)
1 μέτριο κρεμμύδι σε φέτες
1 Κ ελαιόλαδο
Αλάτι/πιπέρι
2 σκελίδες σκόρδο
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
Φρέσκο θυμάρι
1 φλ ρύζι για ριζότο
1 φλ κόκκινο κρασί
4-5 μικρά πατζάρια
½ φλ βαλσάμικο
½ φλ παρμεζάνα
1 Κ κρεμότυρο ( ρικότα)

Εκτέλεση
Πλένετε τα παντζάρια και τα ψήνετε στο φούρνο για 40 λεπτά τουλάχιστον σε ½ φλ βαλσάμικο ξύδι. Όταν ψηθούν αφαιρείται εύκολα τη φλούδα.
Σε 1 Κ ελαιόλαδο μαραίνετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνετε μέσα και φρέσκο θυμάρι. Έπειτα ρίχνετε μέσα το ρύζι και ανακατεύεται. Ρίχνετε το κόκκινο κρασί και ανακατεύεται. Κάθε φορά που φαίνεται να τελειώνει το υγρό ρίχνετε έτοιμο ζωμό λαχανικών και ανακατεύεται μέχρι να ψηθεί. Κάνετε το ίδιο για περίπου 20 λεπτά.
Κόβετε σε μικρά κομμάτια 2 παντζάρια και τα ρίχνετε στο ριζότο μαζί με 1 Κ ρικότα και 2 Κ παρμεζάνα.
Γαρνίρετε με τα παντζάρια που δεν κόψατε και σερβίρετε.

390 Θερμίδες ανα μερίδα