Potamitis Logo
  • 2
    Καλή Γεύση Χωρίς Αλάτι: Μαγειρέψτε τα όσπρια σας το κοτόπουλο, το κρέας ή το ψάρι με πολλά μπαχαρικά όπως σκόρδο, κρεμμύδι, curry, θυμάρι, ρίγανη ή ginger
  • 9

    IBS. Irritable bowel syndrome

Alexia Logo

Potamitis Gastroenterology & Nutrition

Καστανόσουπα

Υλικά
700-800gr κάστανα
1 lt ζωμό κοτόπουλου
1 πράσο
1 καρότο
1 κρεμμύδι
Θυμάρι φρέσκο
2 κ.σ. βούτυρο
1 σφηνάκι κονιάκ
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Χαράζουμε στα κάστανα ένα σταυρό και τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 30'.
Τα βγάζετε από το νερό και τα αφήνετε να κρυώσουν.
Μόλις τα κάστανα κρυώσουν τα ξεφλουδίζουμε.
Καθαρίζετε και κόβετε τα λαχανικά.
Σ' ένα τηγάνι σοτάρουμε τα λαχανικά με το βούτυρο μέχρι να μαραθούν.
Στο τέλος προσθέτουμε τα κάστανα και ανακατεύουμε για 1-2'.
Ρίχνουμε το κονιάκ.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ζωμό* μαζί με τα κάστανα και τα λαχανικά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 1/2 ώρα.
Πολτοποιούμε τη σούπα στο μπλέντερ. Αν θέλουμε λεπτή υφή περνάμε από σινουά.

*Για τον ζωμό θα χρειαστείτε 3 lt νερό, 1/2 κοτόπουλο, 1 πράσο,2 καρότα, 2 κρεμμύδια, 3 φύλλα δάφνης, σέλινο, μαϊντανό, θυμάρι φρέσκο. Το μυστικό για ένα πετυχημένο ζωμό είναι να βράζετε σιγά σιγά για πολλές ώρες. Φροντίστε όλα τα υλικά σας να είναι φρέσκα. Μπορείτε να προσθέσετε και ένα μικρό ποτήρι λευκό κρασί. Προετοιμάστε τον ζωμό και αποθηκεύστε τον στην κατάψυξη. Εγώ ετοιμάζω ζωμούς κάθε 15 μέρες συνήθως το βράδυ λίγο πριν πέσω για ύπνο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και το πρωί είναι έτοιμοι. Τους σουρώνω και τους αποθηκεύω σε θήκες για παγάκια. Με αυτό τον τρόπο έχω πάντα σπιτικό ζωμό τη βάση για κάθε επιτυχημένη συνταγή!

Είναι μια πολύ φίνα συνταγή που μπορείτε να συμπεριλάβετε και σε ένα γιορτινό τραπέζι μέρες που έρχονται ως πρώτο πιάτο. Πρέπει να τη δοκιμάσετε!