Potamitis Logo
  • 5

    Τρώτε απεριόριστες ποσότητες λαχανικών και φρούτων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη , μην παραλείπετε όμως να τις συνδυάζετε με πρωτεΐνες.

  • 8

    Προτιμήστε τα «καλά» λίπη, όπως αυτά του ελαιόλαδου, των ξηρών καρπών και των λιπαρών ψαριών. Τα λίπη αυτά ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνουν τις φλεγμονές.

  • 7

    Μη φοβάστε τα αυγά. Είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και άλλες σημαντικές θρεπτικές ουσίες. Τρώτε μέχρι και 3 αυγά την βδομάδα.

  • 2
    Καλή Γεύση Χωρίς Αλάτι: Μαγειρέψτε τα όσπρια σας το κοτόπουλο, το κρέας ή το ψάρι με πολλά μπαχαρικά όπως σκόρδο, κρεμμύδι, curry, θυμάρι, ρίγανη ή ginger
  • 1
    Νερό το αναντικατάστατο! Παρά τα όσα έχουν ειπωθεί εναντία στο νερό είναι σημαντικό να κρατάμε τον οργανισμό ενυδατωμένο. Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια ημερησίως – και ελάχιστο αλκοόλ
  • 6

    Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση μίας μερίδας σαλάτας ημερησίως, αυξάνει τα επίπεδα βιταμινών και αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών.

  • 3
    Το γάλα είναι η πρώτη και σημαντικότερη τροφή του ανθρώπινου οργανισμού, αφού συνδυάζει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος με μια σειρά από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
  • 4
    Τα καρύδια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων στη φύση. Μια χούφτα καθαρισμένα καρύδια, εμπεριέχουν 2,5 γρ. ω-3 λιπαρών οξέων και αποδίδουν 185 θερμίδες.
Alexia Logo

Potamitis Gastroenterology & Nutrition

falafel


Υλικά (6 μερίδες):

•    500γρ. φασόλια ξερά
•    2 κουτ. του γλυκού ψιλοκομμένο μαϊντανό
•    1 κουτ. ψιλοκομμένο άνηθο
•    1 κουτ. του γλυκού κύμινο σε σκόνη
•    1 ½ κουτ. του γλυκού κόλιανδρο
•    2 λιωμένες σκελίδες σκόρδο
•    2 ξερά κρεμμύδια ξυσμένα
•    1 κουτ. του γλυκού ΒP
•    2 κοφτά κουταλάκια αλάτι
•    1 κουτ. του γλυκού άσπρο πιπέρι
•    1 κουτ. της σούπα  ελαιόλαδο


Eκτέλεση:

Μουσκεύετε τα φασόλια με λίγο νερό και με λίγη σόδα για 24 ώρες και μετά τα ξεφλουδίζετε. Στραγγίζετε τα φασόλια καλά από το νερό τους και τα λιώνετε στο μπλέντερ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και το λάδι. Ζυμώνετε λίγο μείγμα και το αφήνετε να μείνει τουλάχιστον μισή ώρα πριν το χρησιμοποιήσετε. Πλάθετε μεγάλους κεφτέδες ( διαμέτρου περίπου 5εκ.) και τους τηγανίζετε σε καυτό ελαιόλαδο, ώσπου να πάρουν βαθύ καστανό χρώμα. ( Το λάδι για το τηγάνισμα δεν περιλαμβάνετε στα περιγραφόμενα υλικά).


Σύσταση μιας μερίδας:


Θερμίδες: 405
Λίπος: 12.5γρ.
Υδατάνθρακες: 54.7γρ.
Χοληστερίνη:0mg
Πρωτεΐνες: 18.3γρ.