Potamitis Logo
  • 5

    Τρώτε απεριόριστες ποσότητες λαχανικών και φρούτων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη , μην παραλείπετε όμως να τις συνδυάζετε με πρωτεΐνες.

  • 4
    Τα καρύδια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων στη φύση. Μια χούφτα καθαρισμένα καρύδια, εμπεριέχουν 2,5 γρ. ω-3 λιπαρών οξέων και αποδίδουν 185 θερμίδες.
  • 2
    Καλή Γεύση Χωρίς Αλάτι: Μαγειρέψτε τα όσπρια σας το κοτόπουλο, το κρέας ή το ψάρι με πολλά μπαχαρικά όπως σκόρδο, κρεμμύδι, curry, θυμάρι, ρίγανη ή ginger
  • 1
    Νερό το αναντικατάστατο! Παρά τα όσα έχουν ειπωθεί εναντία στο νερό είναι σημαντικό να κρατάμε τον οργανισμό ενυδατωμένο. Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια ημερησίως – και ελάχιστο αλκοόλ
  • 6

    Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση μίας μερίδας σαλάτας ημερησίως, αυξάνει τα επίπεδα βιταμινών και αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών.

  • 7

    Μη φοβάστε τα αυγά. Είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και άλλες σημαντικές θρεπτικές ουσίες. Τρώτε μέχρι και 3 αυγά την βδομάδα.

  • 3
    Το γάλα είναι η πρώτη και σημαντικότερη τροφή του ανθρώπινου οργανισμού, αφού συνδυάζει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος με μια σειρά από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
  • 8

    Προτιμήστε τα «καλά» λίπη, όπως αυτά του ελαιόλαδου, των ξηρών καρπών και των λιπαρών ψαριών. Τα λίπη αυτά ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνουν τις φλεγμονές.

Alexia Logo

Potamitis Gastroenterology & Nutrition

rodakinopita

Υλικά

2Κ ελαιόλαδο
2κ καστανή ζάχαρη
1φλ αμύγδαλα φιλέ
½ κανέλα σκόνη γαρύφαλλο σκόνη 1 πρέζα
4 ροδάκινα μέτρια κομμένα σε φέτες
1 λεμόνι τον χυμό του
Για τον χυλό
2Κ ελαιόλαδο
3κ καστανή ζάχαρη
2 αυγά
½ φλυτζάνι αμυγδαλόγαλ
½ φλιτζάνι φαρίνα του τσαγιού κοσκινισμένο
50γρ κουβερτούρα

Εκτέλεση

Για την βάση βάζουμε σε στρογγυλό ταψί το ελαιόλαδο μαζί με την ζάχαρη και τα αμύγδαλα φιλέ και αφήνουμε στον φούρνο για περίπου 3-4 λεπτά στους 180 βαθμούς. Βγάζουμε από τον φούρνο το ταψί και πασπαλίζουμε με την κανέλα και το γαρύφαλλο. Αφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε τα ροδάκινα σε φέτες και τα ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού. Στρώνουμε τις φέτες ροδάκινου στο ταψί την μία δίπλα στην άλλη. Για τον χυλό βάζουμε το ελαιόλαδο την ζάχαρη και χτυπάμε με το μίξερ. Προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα και λίγο λίγο το κοσκινισμένο αλεύρι, συνεχίζουμε να χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί να ενωθούν. Προς το τέλος προσθέτουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και ανακατεύουμε πολύ καλά. Ρίχνουμε τον πηχτό χυλό επάνω στις φέτες ροδάκινου στο ταψί, ισιώνουμε με σπάτουλα και ψήνουμε σε προθερμασένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-35 λεπτά . Αφού ψηθεί βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει ελάχιστα και την αναποδογυρίζουμε σε στρογγυλή πιατέλα. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.