Potamitis Logo
  • 3
    Το γάλα είναι η πρώτη και σημαντικότερη τροφή του ανθρώπινου οργανισμού, αφού συνδυάζει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος με μια σειρά από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
  • 5

    Τρώτε απεριόριστες ποσότητες λαχανικών και φρούτων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη , μην παραλείπετε όμως να τις συνδυάζετε με πρωτεΐνες.

  • 1
    Νερό το αναντικατάστατο! Παρά τα όσα έχουν ειπωθεί εναντία στο νερό είναι σημαντικό να κρατάμε τον οργανισμό ενυδατωμένο. Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια ημερησίως – και ελάχιστο αλκοόλ
  • 6

    Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση μίας μερίδας σαλάτας ημερησίως, αυξάνει τα επίπεδα βιταμινών και αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών.

  • 8

    Προτιμήστε τα «καλά» λίπη, όπως αυτά του ελαιόλαδου, των ξηρών καρπών και των λιπαρών ψαριών. Τα λίπη αυτά ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνουν τις φλεγμονές.

  • 4
    Τα καρύδια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων στη φύση. Μια χούφτα καθαρισμένα καρύδια, εμπεριέχουν 2,5 γρ. ω-3 λιπαρών οξέων και αποδίδουν 185 θερμίδες.
  • 7

    Μη φοβάστε τα αυγά. Είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και άλλες σημαντικές θρεπτικές ουσίες. Τρώτε μέχρι και 3 αυγά την βδομάδα.

  • 2
    Καλή Γεύση Χωρίς Αλάτι: Μαγειρέψτε τα όσπρια σας το κοτόπουλο, το κρέας ή το ψάρι με πολλά μπαχαρικά όπως σκόρδο, κρεμμύδι, curry, θυμάρι, ρίγανη ή ginger
Alexia Logo

Potamitis Gastroenterology & Nutrition

 

Υλικά                                                                                                              

4-5  μεγάλες μελιτζάνες χωρίς σπόρους

2 κούπες τσαγιού ψίχα ψωμιού από μπαγιάτικο

1 ξερό κρεμμύδι

 2 σκελίδες σκόρδο

1Κ ούζο ή 1κ μπέκιν πάουντερ

4Κ ελαιόλαδο+ 2Κ μαιντανός-δυόσμος

1 κούπα τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι 

Εκτέλεση

Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε 2-3 κομμάτια  και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.  Τις στραγγίζουμε ελάχιστα και τις βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με την ψίχα, το κρεμμύδι και το σκόρδο.  Τα αλέθουμε όλα μαζί καλά να γίνει ένα ενιαίο μείγμα και το βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ούζο ή το μπείκιν πάουντερ, το τριμμένο τυρί, τον ψιλοκομμένο μαιντανό ή δυόσμο, αλάτι –πιπέρι, 2 κουταλιές ελαιόλαδο και ζυμώνουμε το μείγμα μας.  Θέλουμε να έχουμε μια σφικτή ζύμη που να πλάθεται.  Βάζουμε  για πολύ λίγο στο ψυγειό και ξεκινάμε να πλάθοθμε τους μελιτζανοκεφτέδες.  Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και το αλείφουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.  Τοποθετούμε τους μελιτζανοκεφτέδες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά . Είναι έτοιμοι για σερφίρισμα  μπορείτε να πασπαλίσετε από πάνω τους τριμμένο τυρί και απολαύστε!