Potamitis Logo
  • 6

    Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση μίας μερίδας σαλάτας ημερησίως, αυξάνει τα επίπεδα βιταμινών και αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών.

  • 4
    Τα καρύδια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων στη φύση. Μια χούφτα καθαρισμένα καρύδια, εμπεριέχουν 2,5 γρ. ω-3 λιπαρών οξέων και αποδίδουν 185 θερμίδες.
  • 2
    Καλή Γεύση Χωρίς Αλάτι: Μαγειρέψτε τα όσπρια σας το κοτόπουλο, το κρέας ή το ψάρι με πολλά μπαχαρικά όπως σκόρδο, κρεμμύδι, curry, θυμάρι, ρίγανη ή ginger
  • 7

    Μη φοβάστε τα αυγά. Είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και άλλες σημαντικές θρεπτικές ουσίες. Τρώτε μέχρι και 3 αυγά την βδομάδα.

  • 3
    Το γάλα είναι η πρώτη και σημαντικότερη τροφή του ανθρώπινου οργανισμού, αφού συνδυάζει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος με μια σειρά από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
  • 5

    Τρώτε απεριόριστες ποσότητες λαχανικών και φρούτων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη , μην παραλείπετε όμως να τις συνδυάζετε με πρωτεΐνες.

  • 8

    Προτιμήστε τα «καλά» λίπη, όπως αυτά του ελαιόλαδου, των ξηρών καρπών και των λιπαρών ψαριών. Τα λίπη αυτά ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνουν τις φλεγμονές.

  • 1
    Νερό το αναντικατάστατο! Παρά τα όσα έχουν ειπωθεί εναντία στο νερό είναι σημαντικό να κρατάμε τον οργανισμό ενυδατωμένο. Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια ημερησίως – και ελάχιστο αλκοόλ
Alexia Logo

Potamitis Gastroenterology & Nutrition

tarta

Βάση τάρτας
1 1/2 φλυτζάνι αμυγδαλο σκόνη
1/ φλ καρύδα τριμμένη
2 κουταλιές λιωμένο μέλι
2 κουταλιές λιωμένο λάδι καρύδας.
1 πρέζα αλάτι

Γέμιση
2 μέτρια ψημένα αβοκάντο
1/2 φλ κακάο
2 κουταλιές λάδι καρύδας λιωμένη
3/4 φλ λιωμένο μέλι
1 κουταλάκι βανίλια

Εκτέλεση
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 175 βαθμούς και αλοίφεις ένα sprinform pan (οπως εκεινα που κανουμε μεσα cheesecake) με λιωμένο λάδι καρύδας. Στο μιξερ/food processor αναμιγνύεις το αμύγδαλο με καρύδα και αλάτι για 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια βάζεις το λάδι καρύδας και το μέλι και αναμιγνυύεις για ακάμα 30 δευτερολεπτα. Το μίγμα θα μοιάζει με βρεγμένη άμμο. Το πιέζεις με τα δάκτυλα σου μέσα στο δοχείο που λάδωσες. Στις πλευρες η βαση πρεπει να ειναι περιπου μισο με 1cm. Το βάζεις στον φούρνο για 12-14 λεπτά ώσπου να πάρει χρώμα. Μετά το αφήνεις να κρυώσει για 15 λεπτά και το βάζεις στην κατάψυξη για 20 λεπτά να παγώσει καλά.

Βάζεις όλα τα υλικά στο μίξερ/food processor και τα αναμιγνύεις για 2-3. Θα πρέπει να σταματάς για να μαζεύεις το μίγμα απο τις πλευρές του μίξερ για να ανακατευτεί όλο καλά. Βάζεις το μίγμα πάνω απο τη βάση και το αφήνεις για τουλάχιστον 1 ωρα στο ψυγείο.

Αλεξία Ποταμίτου
Διαιτολόγος/ Διατροφολόγος